Българинът Пьотр Нестеров беше избран за тенисист №1 на Европа при юношите до 16 години; 15-годишният състезател спечели наградата "Играч на годината" на Тенис Европа.

Отличието осигури на Нестеров едноседмичен лагер в академията "Муратоглу" на френската Ривиера. Той е третият представител на България, избран за №1 в Европа при 16-годишните, след Димитър Кузманов през 2009 г. и Леонид Шейнгезихт през 2015 г.

През тази година Нестеров стана шампион в мастърса на осемте най-добри в Европа до 16 години в Реджо Калабрия. Той спечели още три турнира на ITF в своята възраст - от първа категория в Сараево (Босна и Херцеговина) и от втора категория в Лида (Беларус) и Панчево (Сърбия).

Нестеров е роден в Русия, започва да тренира тенис на четири години, а когато е на 12 години, се мести в България. "Чувствам се българин", заяви младият тенисист пред БНТ след спечелването на мастърса в Италия.

Официалният сертификат и медал за "Играч на годината" ще бъдат връчени на представител на Българската федерация по тенис по време на годишната среща Тенис Европа във Валета, Малта, в края на март 2019 г.

Дневник