„Ал Аин" е първият финалист на световното клубно първенство. Отборът от Обединените арабски емирства ще спори за трофея след успех с дузпи срещу шампиона в Копа Либертадорес "Ривър плейт".

В редовното време двубоят завърши 2:2, като при дузпите футболистите на Здравко Мамич бяха безгрешни при петте си изстрела. Енцо Перес сбърка последното изпълнение, с което южноамериканците се простиха с възможността да играят втори финал в рамките на няколко седмици.

Финалът е в събота, като "Ал Аин" ще спори с победителя от другия полуфинал, който противопоставя европейския шампион "Реал" (Мадрид) и първенеца в Шампионската лига на Азия "Кашима антлърс". Двубоят е повторение на финала от 2016 г. и ще се играе в 18.30 ч. в сряда.

Тимът от ОАЕ прави фурор в турнира, след като отстрани последователно шампионите на Океания, Африка и Южна Америка. "Ал Аин" надделя с дузпи срещу "Уелингтън" (3:3 в редовното време), а след това спечели с 3:0 срещу "Есперанс".

"Ривър плейт" влезе в ролята на фаворит и имаше превес в двубоя, но не се възползва от създадените положения. Шведският национал Маркус Берг даде преднина на "Ал Аин" с гол в третата минута, но южноамериканците стигнаха бързо до обрат с две попадения на Рафаел Боре до 16-ата минута.

В началото на второто полувреме Кайо върна равенството и даде надежди за нова сензация от домакините. В 69-ата минута "Ривър" получи правото да изпълни дузпа, която беше пропусната от Гонсало Мартинес.


Дневник