Жан Кранец от Словения поднесе голямата изненада по време на гигантския слалом от Световната купа в австрийския център Залбах-Хинтерглем, триумфирайки в състезанието. 26-годишният скиор от Любляна беше с четвърто време след първия манш, но се представи на много високо ниво, за да грабне първата си победа в Световната купа. Той имаше и късмет с отпадането на някои от фаворитите.

Кранец прекъсна серията от поредни победи на Марсел Хиршер, който спечели двата старта в Алта Бадия, а преди това беше спечелил и предишния гигантски слалом във Вал д'Изер. Победата на Кранец в гигантския слалом допълва перфектния ден за Словения в алпийските ски, след като няколко часа по-рано Илка Щухец триумфира в супер-Г във Вал Гардена.

Това е и едва втори случай в последните два сезона, в който скиор различен от Хиршер печели гигантски слалом в Световната купа. През миналия сезон Алекси Пинтюро взе една победа от осем старта.

"Тази година се представям много силно в тренировките, но в състезанията не успявам да покажа същото ниво. Сега всичко се получи перфектно и съм много доволен. Подготовката ми е важна, но ключът се крие в главата ми", каза словенецът след състезанието.

Дотук в кариерата си словенецът имаше само един подиум – през 2017 г. в Алта Бадия, отново в гигантски слалом.

Кранец даде сумарно време 2:50.08 минути на пистата "Снежен кристал" в двата манша. Той изпревари с 19 стотни швейцареца Лоик Меяр и с половин секунда Матийо Фавър от Франция. За Меяр това е първи подиум в Световната купа в 45-ия му старт. Досегашното му най-добро класиране беше четвърто място.

Големият фаворит в дисциплината и носител на Големия кристален глобус за последните седем сезона Марсел Хиршер беше пети след първия манш. Той рискува всичко във второто си спускане, но даде едва 16-и резултат, което го прати на шесто място. Пред Хиршер се класираха Щефан Люиц и Тома Фанара. Хиршер прекъсна серия от 18 поредни качвания на подиума в дисциплината.

В топ 10 влязоха още Алекси Пинтюро, Хенрик Кристоферсен, Лука де Алипрандини и Кристиан Несволд-Хауген.

Състезанието завърши много драматично, след като двамата най-добри след първия манш Матс Олсон и Мануел Фелер допуснаха грешки и не завършиха. Олсон пропусна врата, докато автоматът на лявата ска на Фелер се отвори и той падна.

Старт в Залбах в Световната купа се проведе след прекъсване от 19 години. Гигантският слалом беше преместен там, заради отлагането на първия старт за сезона в Зьолден. В петък алпийците ще имат и слалом в Залбах, който беше пренасрочен от Вал д'Изер на 9 декември заради силен снеговалеж.

След пет гигантски слалома от началото на сезона лидер в дисциплината е Хиршер с 420 точки. Той има преднина от 196 точки пред Пинтюро и 208 пред Кристоферсен. С победата си Кранец събра 165 точки и вече е седми за малкия глобус.

В генералното класиране Хиршер е с 520 точки, пред Макс Франц с 341 и Аксел Лунд Свиндал с 333.

Дневник