Байерн" (Мюнхен) записа трудна, но ценна победа в битката за първото място в Бундеслигата. В нервен мач, който предложи много единоборства и два червени картона, баварците стигнаха до трите точки при домакинството си на "Лайпциг" с късен гол на резервата Франк Рибери.

Успехът доближи "Байерн" на шест точки от върха след грешната стъпка на "Борусия" (Дортмунд) във вторник. Серията без загуба на жълто-черните спря на 15 мача след поражение с 1:2 при гостуването си на новака "Фортуна" (Дюселдорф).

В последния кръг от есенния дял "Борусия" (Дортмунд) среща "Борусия" (Мьонхегладбах) в дерби между първите два отбора в класирането. "Байерн" ще завърши годината с мач срещу "Айнтрахт" при завръщането на треньора Нико Ковач във Франкфурт.

През първото полувреме двата отбора изпитваха трудности в атака, като рядко стигаха до възможности за гол.В 24-ата минута Роберт Левандовски беше изведен зад защитата, но ударът му се отби в гредата след спасяване на вратаря на "Лайпциг" Томас Гулашчи. Секунди по-късно Серж Гнабри получи разстежение в бедрото и беше заменен принудително от Рибери.

Гостите действаха със самочувствие и също показаха зъби. В 36-ата минута Дайот Упамекано засече с глава центриране от корнер, като за късмет на Мануел Нойер ударът на защитника срещна горната греда.

"Лайпциг" влезе по-мотивирано във втората част. Играчите на гостите опитваха да притиснат защитниците на "Байерн", които действаха колебливо.

С напредването на двубоя нервите взимаха връх. Баварците действаха припряно, а гостите накъсваха играта с чести нарушения.

Натискът на "Байерн" се усили в заключителните 20 минути. Йошуа Кимих имаше отлична възможност, но Гулашчи направи страхотно спасяване, за да спре удара на защитника отблизо.

По-високото темпо в играта на баварците даде резултат и домакините стигнаха до гол в 83-ата минута, когато Рибери беше най-съобразителен след разбъркване в наказателното поле. Французинът пое отбитата топка след спасяване на Гулашчи, финтира защитник и даде преднина на "Байерн".

В края на мача Стефан Илсанкер от "Лайпциг" получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Тиаго. Ренато Санчес също бещо изгонен за избутване на противников играч в създалото се меле покрай ситуацията.

Дневник