Носителят на Големия кристален глобус в алпийските ски Марсел Хиршер спечели слалома от Световната купа в Залбах-Хинтерглем и се реваншира за шестото си място в гигантския слалом в сряда. Австрийският скиор триумфира за пети път от началото на сезона в курорта, който се намира близо до родния му град Залцбург. Освен това състезанието беше юбилейният 100-тен слалом на територията на Австрия.

Слаломът в Залбах беше едва втори за сезона, като първият в Леви отново беше спечелен от Хиршер. Австриецът вече има 63 победи в Световната купа в 230 старта (129 подиума).

Хиршер е в серия от четири поредни спечелени слалома в Световната купа. Той триумфира в девет от последните 10 старта в дисциплината, като единствено Хенрик Кристоферсен го спря в Кицбюел през януари.

Освен това Хиршер има 14 победи през 2018 г., с което става скиорът с най-много в рамките на една календарна година. Предишното върхово постижение е на Ингермар Стенмарк (13 през 1977 и 1979 г.).

С 63 победи той излиза еднолично на трето място в историята на Световната купа (при мъжете и жените). Хиршер изпревари Анмари-Мозер Прьол и е зад Линдзи Вон (82) и Ингемар Стенмарк (86). Само в дисциплината слалом Хиршер има 29 победи.

"Сензационно е да съм пред имена като тези. Трудно е да осъзная какво съм постигнал. Цял живот работя и се трудя, за да мога да постигам тези неща", каза Хиршер след състезанието.

В Залбах австриецът даде най-добро време в първия манш и едва 21-о във второто спускане, но имаше солиден аванс, който му позволи да изпревари с 38 стотни Лоик Меяр. Швейцарецът затвърди добрата си форма с второ поредно място, след като в сряда завърши след победителя в гигантския слалом Жан Кранец.

Трети на подиума в австрийския курорт се нареди Кристоферсен, който изостана на 47 стотни. Норвежкият скиор записа 11-и пореден подиум в Световната купа. Във втория манш с най-доброто време беше първият спуснал се Стефан Хадалин от Словения. Той влезе във втория манш с 26-о време, но се представи много силно.

След него пистата беше изровена и най-добрите от първия манш имаха големи затруднения.

В слалома имаше и българско участие, като Алберт Попов завърши 42-и в първия манш. Той беше с едва 74-и стартов номер. Другият българин Камен Златков не завърши.

С две победи от два старта Хиршер е едноличен лидер в дисциплината слалом с 200 точки. Втори след него е Кристоферсен със 140. За Големия кристален глобус Хиршер е с 620 точки пред Кристоферсен с 352. Норвежецът изпревари Макс Франц (341) и Аксел Лунд Свиндал (333).

Следващият старт при мъжете е отново слалом в италианския курорт Мадона ди Кампилио.

Дневник