Българският футболен съюз (БФС) прие бюджет от 17.9 милиона лева за 2019 г. Сумата беше утвърдена в четвъртък по време на последно за годината заседание на изпълнителния комитет.

За пръв път от доста време футболният съюз ще разполага с по-малък бюджет в сравнение с предходната година. За 2018 г. сумата беше рекордните 19.1 милиона, което беше увеличение с над 60% спрямо 2017 г. Бюджетът за 2019 г. намалява с около шест процента.

"Най-голямото разходно перо е обезпечаването на различните национални гарнитури (мъже, младежи, юноши, жени, девойки, футзал, плажен футбол) - почти 5 млн. лева", съобщават от БФС на страницата си. 

Най-големите приходи на футболния съюз ще дойдат от правата за излъчването на мачовете на националния отбор и участието в европейските квалификации. По традиция най-малко са от спонсори.

"Изпращаме успешна година както от спортно-техническо, така и от организационно и финансово естество", е бил коментарът на президента на БФС Борислав Михайлов пред членовете на Изпълкома.

За разлика от миналата година, когато на пресконференция беше изнесена подробна разбивка, този път футболният съюз не дава никаква допълнителна информация за бюджета.

През 2018 г. БФС получи 7.82 милиона лева от излъчването на мачовете на националния отбор и участието в новия турнир Лигата на нациите. 3.6 милиона дойдоха от програмата "Хеттрик" на УЕФА, 1.82 милиона от програмата Forward на ФИФА, 1.54 милиона от програмата за развитие на детско-юношеския футбол, която се финансира от Министерството на младежта и спорта (ММС).

БФС получи още 550 хиляди лева от телевизионните права от българското първенство, 450 хиляди от административните приходи, 220 хиляди от продажба на билети и 120 хиляди от спонсори. Останалите три милиона в бюджета бяха от наличните средства на футболния съюз към 31 декември 2017 г.

Дневник