Норвежецът Йоханес Бьо продължи страхотното си представяне в Световната купа по биатлон с четвърта победа от шест състезания. Лидерът в генералното класиране спечели спринта на 10 километра в чешкия зимен център Нове Место.

Бьо записа трета обеда от три старта в тази дисциплина. Олимпийският шампион от Пьонгчанг 2018 не направи нито една грешка в стрелбата и с отлично ски бягане финишира за 23:09.9 минути.

Руснакът Александър Логинов, който също свали всичките десет мишени, зае второто място с пасив от 21 секунди. Шведът Мартин Понсилуома се класира трети с безгрешна стрелба и изоставане от 52.2 секунди.

Понсилуома се качи на подиума за пръв път в своята кариера. Досега най-доброто представяне на 23-годишния биатлонист беше 18-о място в индивидуалното в Поклюка в началото на месеца.

Разочароващо състезание имаше носителят на големия кристален глобус за последните седем години Мартен Фуркад. Французинът завърши едва 43-и след четири грешки в стрелбата. Той изостана с 2:12.9 минути от победителя.

Най-добре от българите се представи Владимир Илиев. Той допусна една грешка в стрелбата и зае 27-о място с пасив от 1:48.1 мин. За европейския шампион в спринта от 2017 г., който лекуваше ишиас през лятото, това е най-доброто класиране за сезона.

Красимир Анев се нареди 37-и с изоставане от 2:03.9 мин., след като също свали девет от десетте мишени. С един пропуск и пасив от 2:30.2 мин. Димитър Герджиков завърши 59-и и също се класира за преследването в събота.

Антон Синапов имаше тежко състезания, като допусна цели шест грешки в стрелбата и остана 96-и от 105-ма завършили.

В генералното класиране за Световната купа води Бьо с 308 точки пред Логинов с 232 и французина Антонин Гигона с 223. Австриецът Симон Едер е четвърти с 205 точки, следван от Мартен Фуркад със 191.

Само двама биатлонисти са печелили състезания от началото на сезона в мъжкия биатлон. Бьо има четири, а Фуркад триумфира в другите два старта - индивидуалното в Поклюка и преследването в Хохфилцен.

Дневник