С гостуване на лидера във Висшата лига "Ливърпул" срещу най-добре представящия се новак - "Уулвърхемптън", в 22.00 ч. започва най-натоварената част от сезона в английския футбол От 21 декември до 3 януари ще се изиграят 40 двубоя. В този период мачове няма да има само в четири дни - 24, 25, 28 и 31 декември.

Oт 20-те отбора във Висшата лига най-изискваща програма имат третият "Тотнъм" и седмият "Евертън", които ще изиграят по четири мача в рамките на десет дни. Те ще се изправят един срещу друг в единствения неделен мач тази седмица.

Главните претенденти за титлата "Ливърпул" и "Манчестър сити" ще имат най-много време за възстановяване. Лидерът в класирането ще изиграе четирите си срещи за 14 дни, а шампионите - за 13.

Разликата между тях на върха е само точка - 45 срещу 44 в полза на червените, които останаха единственият непобеден отбор през сезона. Двата тима ще закрият празничната програма с двубой помежду си на 3 януари.

Преди година мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола се оплака, че натовареният график по празниците "убива" неговите играчи, след като "гражданите" изиграха два мача за 48 мача.

Тази година само един отбор ще има 48 часа пауза между мачовете - "Тотнъм". "Шпорите", които са трети в класирането с 39 точки, посрещат "Уулвс" на 29 декември, а на 1 януари гостуват на друг новак - "Кардиф".

Четвърти с 37 точки е "Челси", който нанесе първото поражение на "Манчестър сити" от април насам. Другият лондонски претендент за челните места - "Арсенал", заема пета позиция с 34 точки.

"Манчестър юнайтед", който във вторник уволни мениджъра си Жозе Моуриньо и назначи бившия си нападател Оле Гунар Солскяр до края на сезона, изостава с осем точки от първата петица.

Много заплетена е и ситуацията на дъното. Последните седем отбора в класирането са събрани само в седем точки. "Фулъм" е последен с девет точки и цели 42 допуснати гола - с девет повече от следващата най-лоша защита във Висшата лига - на "Бърнли", който е първи под чертата с 12 точки. Другият тим в зоната на изпадащите е "Хъдърсфилд" с 10 точки.

"Саутхемтън" има 12 точки и малко по-добра голова разлика от "Бърнли". "Кардиф" е с 14 точки, "Кристъл палас" - с 15, а "Нюкасъл" - с 16. "Брайтън" посреща по-спокойно празничната програма, тъй като е на пет точки от "свраките" и на девет от опасната зона.

Дневник