Световната вицешампионка по бокс в категория до 54 килограма Стойка Петрова прекрати състезателната си кариера. 33-годишната боксьорка обяви решението си след наградите "Спортист на годината", където зае пета позиция.

Петрова изпрати много силна 2018 г., в която спечели златен медал от европейското първенство и сребърен от световното. Българката завоюва втора европейска титла след 2014 г. и второ сребро от шампионат на планетата след 2016 г.

"Със смесените чувствам изпращам 2018 г., тъй като съм леко разочарована за това сребро на световното. То ми е второ, а всеки спортист се бори да стъпи на върха", каза Петрова пред БНТ HD след церемонията в зала "Арена Армеец".

"Най-трудната ми битка беше преди 2018 г., защото лекувах травма, за да мога да се завърна на ринга. Много е тежко за един състезател, когато е отсъствал дълго време, но смятам, че го направих по най-добрия начин", допълни тя.

Попитана дали планира да смени категорията си, Петрова заяви: "Да, имам планове за драстична смяна. Тя ще бъде в личен план, тъй като ще отделя повече време на семейството си, ще прекратя състезателна дейност и ще се отдам на треньорството."

Двукратната европейска шампионка обясни, че отдавна обмисля това решение, но го е взела категорично след световното първенство. "Знам, че олимпийските игри в Токио са близо, но има и други състезателки. Виждате, че тази година беше много добра за бокса", каза тя.

"При жените имаме шест медала от европейското първенство, един медал от световното, европейска титла до 22 години. Време е да дадем път на по-младите, а аз ще бъда до тях и ще им помагам", допълни Петрова.

Боксьорката заяви още, че най-ценният й момент през 2018 г. е предложението за брак от нейната половинка.

Дневник