Носителката на Големия кристален глобус в алпийските ски Микаела Шифрин спечели шести старт от началото на сезона, след като триумфира в гигантския слалом във френския курорт Куршевел. 23-годишната американка печели за трети път на пистата "Стад Емил-Але".

Шифрин изпревари само с 14 стотни дългогодишната си съперничка в дисциплината Виктория Ребенсбург. Това е седма победа за нея в гигантския слалом и общо 49-а в Световната купа.

Американката вече има 13 победи през 2018 г., като може да ги увеличи до 16 в още три старта до края на годината.

В Куршевел Шифрин беше втора след първия манш, изоставайки с осем стотни от Ребенсбург. Второто спускане се проведе в по-тежки условия, като заваля много силен сняг, имаше мъгла, а това доведе и до сваляне на старта на по-ниска надморска височина.

Атмосферните условия не се отразиха на Шифрин и с четвърти резултат във втория манш тя успя да се качи на най-високото стъпало. Зад Ребенсбург завърши Теса Уорли, която спечели първия старт за сезона.

В топ 10 влязоха още Федерика Бриньоне, Рагнхилд Мовинкел, Щефани Брюнер, Ана Файт, Петра Влъхова, Фрида Хансдотер и Аделин Муние.

В класирането за малкия глобус в дисциплината начело остава Федерика Бриньоне, която е с 230 точки. Шифрин се изкачи на второ място с 210, а трета е Уорли с 205 точки.

Американката е водач в генералното класиране със 789 точки. Тя има аванс от 422 точки пред Мовинкел. Трета е Никол Шмидхофер с 359 точки.

Дневник