Приблизително 3.57 милиарда зрители са наблюдавали световното първенство по футбол в Русия, обяви ФИФА. Организацията отчете рекорден телевизионен рейтинг, като 51.3% от населението на планетата са гледали мондиала.

Ръстът на зрителите е 9.5% спрямо световното в Бразилия преди четири години. Според информацията 3.26 млрд. зрители са наблюдавали световното на телевизионен приемник вкъщи, докато броят на гледалите навън и тези през дигитални устройства е 310 милиона.

Увеличава се още времето, в което зрителите са ангажирани в гледането на световното. Броят на хората, които са гледали в продължение на поне 30 минути без прекъсване е 2.49 милиарда, като ръстът спрямо мондиала в Бразилия е 27.7%.

"Тези числа наистина подкрепят твърдението, че Русия 2018 е най-доброто световно първенство, правено някога. Удовлетворени сме да видим увеличение на средното време, за което са обвързани зрителите с мачовете", заяви търговският директор на ФИФА Филип ле Флок.

Очаквано най-голяма е "домашната глобална аудитория" на финала между Франция и Хърватия. Общо 516.6 милиона са наблюдавали спора за световната титла. Следват полуфиналите Англия - Хърватия (327.5 млрд.) и Франция - Белгия (314.6).

"Показателно е, че даваме на феновете това, което искат. Фактът, че половината население на земята са гледали световното, отразява, не само високо качество на излъчването, но и навсякъде феновете са ненаситни за футбол от световна класа", допълни Ле Флок.

Дневник