Русия не изпълни последното от задължителните условия за възстановяване на правата на антидопинговата й агенция (РУСАДА). Страната е отказала достъп на Световната антидопингова агенция (WADA) до московската лаборатория и нейните данни, съобщи "Ройтерс".

Преди седмица екип от петима експерти пътува за Москва с уверението, че ще получи достъп до проби и други сурови данни. Делегацията е получила отказ от руските власти, защото оборудването на инспекторите, с което ще извлекат информацията, не е сертифицирано по законодателството в страната.

Предстои екипът, начело с независимия експерт Хосе Антонио Паскуал, да изготви доклад, който ще бъде изпратен до независим комитет. Впоследствие статутът на РУСАДА ще бъде разгледан на среща на WADA на 14-15 януари.

Осигуряването на достъп до лабораторията беше последното условие за възстановяването на пълните права на РУСАДА. През септември лицензът й беше възстановен, като WADA постави ултиматум на Русия да изпълни условието до 31 декември.

Правата на РУСАДА бяха спрени през ноември 2015 г., когато страната беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

Световната антидопингова агенция няколко пъти отказа да възстанови лиценза на РУСАДА, включително и през май тази година, като причината беше отказът на Русия да изпълни част от задължителните условия.

WADA искаше от Русия да признае всички заключения в доклада на комисията "Макларън", който доведе до наказанията и забраната за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, както и от доклада на комисията "Шмид", който разследваше допинг схема по време на Сочи 2014 и доведе до изключването на страната от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Дневник