"Арсенал" взе важна победа в първия си мач от празничната програма на Висшата лига, надигравайки с 3:1 "Бърнли" на своя стадион "Емиратс". Въпреки резултата "артилеристите" стигнаха трудно до трите точки, независимо че в началото на срещата играха много добре.

С ключова роля за победата беше Пиер-Емерик Обамеянг, който вкара два гола. Водещият реализатор на тима излезе начело при голмайсторите във Висшата лига, като вече има 12 гола. Той се разписа в 13-ата и 48-ата минута.

"Бърнли" върна един гол в 63-ата минута чрез Ашли Барнс, а крайният резултат оформи Алекс Айоби в добавеното време. При попадението на нигериеца обаче имаше засада при подаването на Месут Йозил.

"Арсенал" събра 37 точки след 18 мача, като се изравни с "Челси", който заема четвъртото място. Сините обаче още не са изиграли мача си от кръга. "Бърнли" остава в зоната на изпадащите с едва 12 точки.


Авторът на два гола Обамеянг вече има 22 в 31 мача от Висшата лига за "Арсенал". За същия период легендата на тима и реализатор №1 в историята Тиери Анри има 17 гола в първите си 31 шампионатни мача.

В пореден мач "Арсенал" излезе с много промени, като след дълго отсъствие като титуляр се завърна Месут Йозил. "Артилеристите" действаха с трима в отрана – Сократис Папастатопулос, Гранит Джака и Начо Монреал, а в атака си партнираха Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг.

Двубоят започна с активни действия и от двата тима, като "Арсенал" създаде голово положение преди да са изтекли и 90 секунди от началото. Лаказет обаче не успя да засече топката и да открие.

"Бърнли" отговори с няколко контри и опити да притиснат домакините. Ашли Барнс пръв изпробва мерника си, но стреля встрани. Гостите се стремяха много бързо да отнемат топката в средата на терена и да пренасят играта в полето на "Арсенал".

Все пак в 13-ата минута домакините откриха резултата след продължителна атака. Лаказет намери Йозил на границата на наказателното поле, а той изведе Сеад Колашинац зад с хитро подаване. Албанецът върна към точката на дузпата за Обамеянг и габонецът реализира – 1:0.


До края на първата част "Бърнли" отправи само един удар по посока вратата на Бернд Лено. Гостите не промениха подхода си, но след 20-ата минута се чувстваха далеч по-удобно на "Емиратс". "Арсенал" от своя страна свали нивото си и не действаше със същата острота в предни позиции.

Преди почивката мениджърът Унай Емери беше принуден да прави и смяна, след като Начо Монреал получи контузия и вместо него на терена се появи Щефан Лихтщайнер.

През втората част "Бърнли" подходи много агресивно, опитвайки да не дава предимството на страната на домакините, както беше и преди почивката. Футболистите на Шон Дайш се настаниха в полето на "артилеристите", но в 48-ата минута бяха хванати на контраатака.

Мохамед Елнени отне пред наказателното поле и подаде веднага за Гендузи. Французинът намери с извеждащо подаване наляво Колашинац, а боснененцът организира контраатаката, подавайки за Лаказет.

Нападателят с №9 подаде на Обамеянг и той с мощен удар под гредата вкара второто си попадение в срещата.

Габонецът отбеляза 12-ия си гол от началото на сезона и поведе в листата на голмайсторите, с едно попадение повече от Мохамед Салах. За шести път, откакто дебютира за "артилеристите" през февруари Обамеянг вкарва два или повече гола в един мач за шести път в шампионатна среща. Нито един друг играч не го е правил повече от три пъти в този период.

След като двубоят вървеше много добре за лондончани те си усложниха живота за последните 20 минути. Причината беше, че в 63-ата минута "Арсенал" допусна гол.

Резервата Лукас Торейра не успя да изчисти топката в наказателното поле и тя попадна в Ашли Барнс, а нападателят на "Бърнли" не сгреши – 1:2.


С попадението на "Емиратс" Барнс вече има гол срещу всички отбори от т.нар. Голяма шестица.

След доста нервни минути все пак "Арсенал" стигна и до трети гол, с който направи победата си по-убедителна. В добавеното време Алекс Айоби се разписа след подаване на Йозил.

Повторенията обаче показаха, че нигериецът е в положение на засада, макар и с много малко.

Дневник