Норвежецът Йоханес Тингес Бьо записа пета победа от началото на сезона в Световната купа по биатлон, след като спечели преследването в чешкия зимен център Нове место. Той надделя в много тежка напредвара по трасето с дължина 12.5 км срещу руснака Александър Логинов и брат си Тарей Бьо.

Както и в спринта два дни по-рано Бьо беше първи, а Логинов втори. Норвежецът вече има 27 победи в Световната купа (15 в спринта, седем в преследването, три в масовия старт и две в индивидуалния).

За шести път в кариерата си Бьо прави дубъл спринт – преследване.

Бьо и Логинов направиха по четири грешки в стрелбата, но норвежецът бягаше по-бързо, като пресече финалната линия с преднина 6.2 секунди. Тарей Бьо допусна само една грешка, при това в последната си стрелба. Той финишира с 23.9 секунди пасив.

Четвърти се нареди Симон Дестьо с две грешки на 29.2 секунди. Мартен Фуркад стана единственият биатлонист, който не направи грешка в стрелбата и свали всички 20 мишени. Носителят на Големия кристален глобус стартира 43-и и завърши на песто място, правейки един от най-големите скокове в дисциплината.

В преследването участваха българите Красимир Анев и Владимир Илиев. Анев завърши 26-и, като направи скок с 11 позиции. Той направи четири грешки в стрелбата. Владимир Илиев беше едва 36-и с девет грешки.

Българите не влязоха в масовия старт в неделя.

Лидер в генералното класиране за Световната купа е Йоханес Бьо с 308 точки. Втори е Логинов с 232 пред Антонин Гигона с 223 и Симон Едер с 205. Шампионът за последните седем сезона Фуркад е пети, като има две победи от началото на сезона.

Дневник