Щангистът Валентин Христов, който се състезава за Азербайджан, е уличен с положителна проба за допинг, съобщи Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). В неделя тя съобщи, че петима състезатели, включително и двама олимпийски шампиони, са с временно спряни права, след като повторните им проби от олимпийските игри в Лондон през 2012 г., са се оказали положителни.

Христов, който е на 24 години, спечели бронз в Лондон в категория до 56 килограма. Той вече изтърпява наказание за употреба на допинг, след като през 2015 г. беше хванат с нандролон. Христов беше дисквалифициран от световното в Хюстън през 2015 г.

Българският щангист е двукратен европейски шампион – през 2012 г. до 56 килограма в Анталия и през 2015 г. в Тбилиси до 62 кг. Христов е възпитаник на Златан Ванев.

"Международният олимпийски комитет е отговорен за вземането на решения относно всички последици, свързани с участието на спортистите на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.", заяви IWF. "Във всички случаи, в които е установено, че е извършено нарушение на антидопинговото правило, отговорността за провеждане на управлението на резултатите ще бъде прехвърлена на IWF по отношение на последствията, които надхвърлят участието на олимпийски игри".

Сред хванатите е олимпийският шампион до 105 килограма Олекси Торохти.

В началото на месеца стана ясно, че една от големите надежди на българските щанги Даяна Димитрова е уличена с положителна проба за втори път. След новината федерацията наказа 18-годишната състезателка доживот.

Дневник