Трикратната олимпийска шампионка по биатлон Анастасия Кузмина обяви, че ще прекрати кариерата си след края на сезона в Световната купа. Състезателката от Словакия го направи след успеха си в чешкия зимен център Нове Место.

Тя триумфира в масовия старт и записа 14-а победа в Световната купа в кариерата си.

"Това е последен сезон за Анастасия. Официално тя ще приключи кариерата си в Осло в последния кръг от Световната купа за сезона. От нея може да се очаква всичко, тя е уникална спортистка", каза Даниел Кузмин, треньор и съпруг на биатлонистката.

В Нове Место 34-годишната Кузмина направи само две грешки в стрелбата и финишира за 35:34.4 минути, с което взе първа победа за сезона. Втора се нареди друга словачка Паулина Фялкова също с две грешки и изоставане от 12.1 секунди. Трета завърши французойката Ане Шевалие. Тя направи три грешки в стрелбата и пристигна с 13.3 секунди след Кузмина.


Водачката в генералното класиране за сезона Доротея Вирер водеше преди последната стрелба, но не се справи добре и завърши четвърта на 20 секунди. В надпреварата нямаше нито една българска биатлонистка.

Кузмина спечели злато в спринта на две поредни олимпиади – Ванкувър 2010 и Сочи 2014. На игрите в Пьонгчанг по-рано тази година словачката спечели масовия старт. Тя има и два медала от световни първенства (сребърен и бронзов).

Дневник