Висшата лига е първенство, в което традициите играят много голяма роля, или поне хората се интересуват от тях. Такава е и традицията на лидера по Коледа. В 27-годишната история на Висшата лига 14 пъти отборът, който е бил начело навръх Коледа, след това печели и титлата в края на сезона. Единственият тим, който пропуска да го направи, при това три пъти, е "Ливърпул".

За последните 10 сезона мърсисайдци три пъти оглавяваха класирането и три пъти се проваляха да задържат аванса си до края на сезона. Освен това в последните 10 сезона всички други отбори успяха да триумфират с отличието през май.

След победата си над "Уулвърхемптън" на 21 декември червените си гарантираха първата позиция по Коледа. Ден по-късно преследвачът "Манчестър сити" загуби изненадващо у дома от "Кристъл палас" и така "Ливърпул" повече с четири точки.

Според мениджъра Юрген Клоп обаче никой от водещите отбори не може да е сигурен за мястото си. "Програмата е наистина чудовищна и може да се получи драматично разместване само за два мача. Разликите не са толкова големи. "Тотнъм" спечелиха и не бива да бъдат отписвани. Всъщност за мен те никога не са били извън битката", каза Клоп.

Германецът трябва да подготви отбора си за три много важни мача в рамките на девет дни. На 26 декември (Боксинг дей) мърсисайдци приемат "Нюкасъл" на "Анфийлд", а три дни по-късно имат ново домакинство срещу "Арсенал". На 3 януари предстои решителен мач срещу "Манчестър сити" на "Етихад".

"Не съм чел информацията, с която ми цитирате, но е интересна. Знаете, че хората се вълнуват от традиции и тенденции, но аз гледам как се представя отборът. Най-важното е да запазим своя глад за успехи и дори тази ярост, с която играем", допълни мениджърът на "Ливърпул".

Дневник