Правителството отпусна 1.5 млн. лева за изграждането на нова зала по художествена гимнастика. Съоръжението ще бъде изградено в комплекса "Раковски" в София и ще осигури още два тренировъчни килима за състезателките

Решението беше утвърдено на заседанието на Министерския съвет в първия работен ден след празниците. На него присъстваха президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, както и някои от състезателките от националния отбор.

Те връчиха на министър-председателя Бойко Борисов "златна топка" с автографи, както и поздравителен адрес с благодарностите си.

Раева определи деня като исторически за българската художествена гимнастика. По думите ѝ в последните години това се е утвърдил като един от най-успешните спортове в България.

"За нас днес това е един исторически ден за българската художествена гимнастика. Това е най-красивият коледен подарък, който може да получи националният ни отбор. Години наред сме мечтали да имаме зала, която да побере всички наши национални гарнитури и да можем да тренираме така, че нашите успехи не само да продължават, а да стават и по-големи. Всички ние сме безкрайно благодарни на г-н Борисов, на г-н Кралев, който е до нас през цялото време и ни помага, и също така на правителството на България", заяви Раева.

Борисов отвърна, че залата е била обещана и правителството е изпълнило обещанието си.

Преди седмици съществуващата зала на стадион "Раковски" беше ремонтирана за 250 000 лева. Предстои освежаване на коридорите и стаите за настаняване на спортистите и изграждане на възстановителен център, обяви министърът на спорта Красен Кралев.

"Залата ще бъде разположена на около 10 метра встрани от сегашната зала. Точни срокове не може да дадем, но в момента, в който се проведе обществената поръчка, тогава ще знаем кога ще бъде готова залата, но при всички случаи до края на следващата година би трябвало да бъде откритa", каза Кралев.

Дневник