Президентът на МОК Томас Бах е доволен от интереса на няколко държави към организирането на олимпийските игри през 2030 и 2032 г.

"Ние все още не сме стартирали процедурата за тези две събития, но Япония със Сапоро, както и САЩ, Аржентина, Испания и Грузия вече са се свързали с нас, за да обявят интереса си да бъдат домакини", заяви Бах. За 2032 г. Южна и Северна Корея обсъждат съвместна кандидатура.

В последните години МОК е изправен пред проблем заради малкия интерес и честото оттегляне на градове, които предварително са заявили желание да се кандидатират за домакини.

"Отхвърлянето на кандидатури за домакинство от обществото, от референдуми и на широки дискусии в потенциални градове домакини е израз на липса на доверие в големите организации и не само в спорта. Трябва да се борим с това", посочи президентът на МОК.

През юни догодина комитетът трябва да определи домакина на зимните олимпийски игри през 2026 г. След няколко оттегляния на кандидати вариантите се свеждат до Стокхолм и италианската заявка Милано и Кортина Д'Ампецо.

През 2024 г. домакин на летните игри ще е Париж, а четири години след това игрите ще са в Лос Анджелис.

Дневник