Силвано Пранди се завърна начело на националния отбор по волейбол, обяви българската федерация. Договорът му е до януари 2020 г., като при класиране за олимпийските игри в Токио контрактът ще бъде удължен.

"За мен е голямо удоволствие и чест да се завърна начело на българския отбор, който ми донесе много позитивни спомени. Приемам с голям ентусиазъм задачата да класирам отбора за олимпийските игри. Предстои и европейско първенство, което също представлява голям стимул за мен", каза Пранди за сайта на федерацията.

"Давам си сметка, че пътят към Токио ще бъде много труден, но вярвам, че с усилията на треньорския щаб, състезателите и българската федерация тази цел може да бъде постигната", добави италианецът.

Предстои да бъде уточнен щабът на Пранди, като това ще стане в следващите седмици.

От 2015 г. италианецът работи на клубно ниво с "Шомон", като преди две години изведе отбора си до титлата във Франция, а миналия сезон спечели сребърен медал.

Българският отбор остана без селекционер, след като с края на световното първенство изтече договорът на Пламен Константинов. От федерацията обявиха. че пътищата с досегашния селекционер се разделят.

Пранди вече беше начело на националния отбор от 2008 до 2010 г. Под негово ръководство България спечели последните си медали - бронзовите отличия от европейското в Турция през 2009 г.

През 2010 г. италианецът подписа нов договор с българската федерация до олимпийските игри в Лондон 2012, но след седмото място на световното първенство беше сменен от Радостин Стойчев.

Пранди отново беше поканен за селекционер през 2012 г., но отказа. "Пиша това прессъобщение, за да информирам, че взех необратимото решение да отклоня поканата на БФВ да бъда треньор на мъжкия национален отбор", обяви тогава той.

Дневник