Президентът на Русия Владимир Путин беше призован на помощ по въпроса с предоставянето на данните от московската антидопингова лаборатория пред Световната антидопингова агенция (WADA). Молбата дойде от генералния директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус в близо осемминутна реч.

Организацията е поставена на прага на ново наказание с още по-тежки последствия, ако не изпълни изискването на WADA да осигури достъп до съхраняваните данни.

В обръщението си Ганус предупреди, че ново наказание би довело до изолация на руския спорт. "Ние сме на ръба на бездна и ви моля да защитите настоящето и бъдещето на чистия спорт и бъдещите поколения спортисти", каза той.

Ганус добави, че време няма и се изискват спешни решения.

Преди ден руският министър на спорта Павел Колобков каза, че вярва в намирането на положително решение, което да устройва всички страни, включително и WADA.

Преди десетина дни екип от петима експерти от WADA пътува за Москва с уверението, че ще получи достъп до проби и други сурови данни. Делегацията получи отказ от руските власти, защото оборудването на инспекторите, с което ще извлекат информацията, не е съобразено със законодателството в страната.

Предоставянето на достъп е последното от задължителните условия за възстановяване на правата на антидопинговата й агенция (РУСАДА) и при отказ може да се стигне до още по-тежки наказания срещу Русия.

Дневник