Петра Влъхова спря победната серия на Микаела Шифрин с триумф в гигантския слалом в австрийския зимен център Земелинг. Успехът е първи в дисциплината и общо пети в кариерата на словачката.

Шифрин пропусна отлична възможност да излезе еднолично начело по най-много победи за една календарна година. Досега носителката на Големия кристален глобус има 14 победи, като дели върховото постижение с доминанта при мъжете Марсел Хиршер.

След вълнуващ първи манш Шифрин даде най-добро време, като първите четири бяха събрани в едва 6 стотни. Влъхова беше най-бърза при второто спускане, с което вдигна летвата към своите съпернички. Това принуди Шифрин да рискува и в крайна сметка тя завърши пета с изоставане от 0,66 сек.

Влъхова финишира с общо време 2:04,72 мин. 23-годишната словачка изпревари германката Виктория Ребенсбург (+0,45) и Теса Уорли от Франция (+0,60).

Подобно на спускането при мъжете дисциплината гигански слалом е най-оспорваната при жените. Досега четири състезателки спечелиха четирите старта от началото на сезона. Освен Влъхова победи записаха Уорли, Федерика Бриньоне и Шифрин.

Американката ще има възможност да запише 15-а победа за календарната година в последния си старт за 2018 г. в събота, когато ще се проведе коронната й дисциплина слалом.

Дневник