УЕФА и Международната федерация на професионалните футолисти (ФИФПро) осъдиха действията на феновете на "Интер", които обиждаха на расова основа бранителя на "Наполи" Калиду Кулибали. Сенегалецът беше обект на вербална атака с маймунски звуци от публиката на "нерадзурите".

"И двете организации сме на мнение, че расистските възгласи към Кулибали, който трябваше да напусне терена след получаването на втори жълт картон, са неприемливи и нямат място във футбола", се казва в изявлението.

УЕФА и ФИФПро приветстваха наказанието на "Интер", който ще играе следващите си два домакински мача пред празни трибуни. Според двете организации обаче длъжностните лица не са взели правилните мерки за справяне в със ситуацията по време на мача.

"Силно обезпокоени сме от този неприемлив расистки инцидент и от това, което излиза на повърхността, като неспазване на широко признатия тристепенен протокол за борба с расизма", пише още в изявлението на УЕФА и ФИФПро.

При наличието на инцидент с расизъм първоначално съдията е длъжен да спре играта и да поиска дикторът да предупреди публиката. Втората стъпка изисква играчите да се приберат в съблекалните, докато бъде решен въпросът. Последната мярка е мачът да бъде спрян.

Треньорът на "Наполи" Карло Анчелоти заяви, че три пъти е поискал двубоят да бъде спрян, но призивите му не са били уважени. Той предупреди, че при следващи подобни прояви отборът може сам да напусне терена.

От УЕФА и ФИФПро допълниха, че подкрепят всяка допълнителна мярка на футболните власти за справянето с расизма по стадионите.

Дневник