Организаторите на Australian Open обявиха въвеждането на десетминутна пауза в турнира при мъжете. Целта на почивката е да предпази здравето на тенисистите при екстремни температури.

Състезателите ще могат да се възползват от десетминутната пауза след края на третия сет, ако петстепенната топлинна скала отчете ниво 4.

Скалата е новост и тя измерва температурата на въздуха, силата на слънцето, влажността и скоростта на вятъра. Мачовете ще бъдат спирани при най-високо ниво на горещините.

Правилото вече съществува в надпреварите при жените, юношите и девойките на сингъл. При тях почивката е между втория и третия сет.

Нововъведението идва след множеството оплаквания от състезателите преди година. Тогава много тенисисти критикуваха организаторите, че не мислят за здравето им.

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович беше най-деен в обвиненията. След един мачовете си сърбинът обясни, "че е бил на абсолютния си лимит" на корта заради високите температури в Мелбърн.

Първият за годината турнир от Големия шлем започва на 14 януари. Наскоро органицаторите обявиха въвеждането на шампионски тайбрек до 10 точки в решителните сетове (пети при мъжете и трети за жените).

Дненвик