Микаела Шифрин записа името си в историята на алпийските ски. Американката спечели слалома в австрийския зимен център Земелинг, с което подобри рекорда за най-много победи в рамките на една календарна година.

С успеха си в последния старт за 2018 г. Шифрин изпревари доминанта при мъжете Марсел Хиршер, с когото деляха върховото постижение с 14 победи. Преди тях рекордът държеше Ингемар Стенмарк, който записа 13 успеха през 1977 и 1979 г.

Американката приключи годината с 15 победи, от които девет са в коронната й дисциплина слалом. Тя спечели още два старта в гигантския слалом и два в Супер-Г и по един в паралелния слалом и градската напревара.

Едва на 23 години Шифрин стана най-титулуваната състезателка в слалома. Тя има 36 победи в дисциплината, а рекордът се държи от Стенмарк (40). Американката вече има 51 успеха в стартове от Световната купа, с което изпревари Алберто Томба във вечната ранглиста.

Победата в слалома в Земелинг дойде лесно за Шифрин. Тя водеше след първия манш и не позволи да бъде изненадана.

Петра Влъхова отново притисна американката, но тя не се огъна. Шифрин удържа първото място с общо време 1:42,99 мин. и завърши с 0,29 сек. пред Влъхова. Трета с изоставане от 38 стотни остана Венди Хорденер.

Дневник