Ливърпул" записа гръмка победа срещу "Арсенал" в дербито на 20-я кръг във Висшата лига. Мърсисайдци се наложиха с 5:1 на "Анфийлд" и продължават да мечтаят за първа титла в първенството от 29 години.

В герой за "Ливърпул" се превърна Роберто Фирмино, който реализира три попадения. По един гол за успеха добавиха Садио Мане и Мохамед Салах, а за "Арсенал" се разписа Ейнсли Мейтлънд-Найлс.

След 20 мача "Ливърпул" остава единственият непобеден отбор във Висшата лига през сезона. Червените събраха 54 точки и има преднина от девет точки пред "Тотнъм", който допусна грешна стъпка срещу "Улвърхемптън".

Шампионът "Манчестър сити" изостава с десет точки от "Ливърпул", но "гражданите" имат мач по-малко. Двата отбора се очертаха като основните фаворити за титлата, като ще се изправят един срещу друг на 3 януари.

Двубоят предложи открит футбол с много положения пред двете врати. "Арсенал" взе преднина в 11-ата минута, когато Алекс Иуоби проби по лявото крило. Впоследствие той направи пас към зоната между защитата и вратаря, където Мейтлънд-Найлс засече топката във вратата.

"Ливърпул" реагира бързо и направи обрат в рамките на пет минути. При първия гол Фирмино се оказа най-съобразителен в наказателното поле, за да отбележи. Бразилецът имаше нужда от по-малко от две минути за второто си попадение в мача, което дойде след индивидуален против и страхотен слалом около защитниците на "Арсенал".

В 32-ата минута Салах получи разсичащо подаване и свали топката към Мане, който не сбърка отблизо. В края на първата част Салах вкара от дузпа, дадена за нарушение срещу египтянина.

През второто полувреме "Ливърпул" продължи да натиска, като само добрите намеси на Бернд Лено спасяваха "Арсенал" от по-голям разгром. В 65-ата минута мърсисайдци получиха втора дузпа, като този път зад топката застана Фирмино, който оформи своя хеттрик.

Дневник