Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Силвано Пранди заяви, че ще опита да върне Матей Казийски. 71-годишният италианец се завърна начело на тима с договор до края на квалификациите за олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Казийски игра под ръководството на Пранди между 2008 и 2010 г. През 2012 г. най-добрият български волейболист напусна националния отбор заедно с треньора Радостин Стойчев с ултиматум ръководството на волейболната федерация, начело с президента Данчо Лазаров, да подаде оставка.

"Сега ще опитам да говоря с играчите, да разбера тяхното състояние, колко са ентусиазирани да се впуснат в това приключение. Със сигурност бих искал да върна на волейболния свят удоволствието да наблюдава шампион като Матей Казийски в националния отбор. Със Соколов ще бъдат чудесна комбинация", каза Пранди пред "Гадзета дело спорт".

Миналата година Казийски заяви в интервю за "Дневник", че е мислел за завръщане в националния отбор около двете големи събития в България - Евроволей 2015 и световното тази година, но остава непреклонен в позицията си.

Пранди обяви, че пред него е поставена конкретна цел - класиране за Токио 2020. Ако през януари 2020 г., когато ще се раздадат последните квоти за олимпийските игри, контрактът на италианеца ще бъде удължен.

Българският отбор остана без селекционер, след като с края на световното първенство изтече договорът на Пламен Константинов. От федерацията обявиха. че пътищата с досегашния селекционер се разделят.

Пранди вече беше начело на националния отбор от 2008 до 2010 г. Под негово ръководство България спечели последните си медали - бронзовите отличия от европейското в Турция през 2009 г.

През 2010 г. италианецът подписа нов договор с българската федерация до олимпийските игри в Лондон 2012, но след седмото място на световното първенство беше сменен от Радостин Стойчев. Пранди отново беше поканен за селекционер през 2012 г., но отказа.

Дневник