Шампионът Крис Фрум няма да защитава титлата си в първата голяма колоездачна обиколка за 2019 г. - "Джиро д'Италия". 33-годишният британец обяви, че през този сезон ще се концентрира изцяло върху "Тур дьо Франс". Другият лидер на "Скай" - Герант Томас, също ще пропусне Джирото, за да има по-големи шансове да защити жълтата фланелка в Тура.

"Беше трудно решение да преценя какво точно да правя през 2019 г. и върху кои големи обиколки да се фокусирам. Особено след като спечели титлата в Джирото миналата година и прекарах невероятно в Италия. За 2019 г. обаче цел №1 ще бъде Тура", заяви Фрум.

"Определено не беше лесно да взема това решение, но мисля, че за да постигна голямата си цел през 2019 г. - "Тур дьо Франс", ще е по-добре да пропусна Джирото. На този етап от кариерата си започвам да мисля за това какво наследство искам да оставя след себе си", допълни шесткратният победител в големите обиколки.

Той ще преследва пета титла в Тура, с която ще изравни рекордьорите Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индурайн. "Ако спечеля за пети път и се присъединя към тази елитна компания, ще бъде невероятно постижение", каза още Фрум.

Томас също заяви, че голямата му цел през сезона е участието в Тура. "Искам да се върна и да постигна възможно най-добрия резултат, на който съм способен. Ако не бях спечелил жълтата фланелка през 2018 г., може би щях да включа Джирото или Вуелтата в програмата, но при тази ситуация искам да съм 100% готов да Тура", каза още британецът.

Обиколката на Италия ще се проведе от 11 май до 2 юни, а "Тур дьо Франс" стартира на 6 юли и ще завърши на 28 юли.

Дневник