След два мача без победа и неубедителна игра, "Арсенал" започна 2019 г. с победа в дербито с "Фулъм" с 4:1. "Артилеристите" надвиха градския си съперник с попадения на Гранит Джака, Александър Лаказет, Арън Рамзи и Пиер-Емерик Обамеянг.

Съставът събра 41 точки и се доближи на две от четвъртия "Челси", който е и с мач по-малко. В 11-о поредно дерби на Лондон "Арсенал" не успя да запази мрежата си суха.

"Артилеристите" обаче затвърдиха солидното си представяне на "Емиратс". Те са в серия от десет мача без загуба като домакини и четири поредни успеха. "Фулъм" остава на предпоследното 19-о място с едва 14 точки. Тимът има само една победа в последните си шест мача.

В пореден двубой най-скъпоплатеният футболист на "артилеристите" Месут Йозил дори не попадна в групата, а мениджърът Унай Емери заложи на Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг, които си партнираха в атака.

През първата част предимството на домакините беше сериозно, като те контролираха топката в близо 70% от времето. "Фулъм" разчиташе на уплътняване на средата на терена и търсене на редки шансове за контраатака. Защитата на гостите се справяше добре, като не остави толкова празни пространства за Обамеянг и Лаказет.

Все пак в 25-ата минута "Арсенал" поведе, като впечатление направи движението на халфовете от втора линия. Алекс Иуоби видя много добре включването на Гранит Джака и изведе швейцареца в наказателното поле. Джака овладя топката и незабавно я прати в мрежата на "Фулъм" – 1:0.

До почивката нови попадения не паднаха, в в 15-минутната пауза Емери направи промяна. Той извади невъзстановения Шкодран Мустафи, а на терена се появи Лукас Торейра.

Само десет минути след подновяването на играта "артилеристите" стигнаха до втори гол, който дойде след атака на висока скорост. Сеад Колашинац напредна, стигайки до наказателното поле и върна топката назад към Лаказет, като французинът се справи без проблеми и удвои.

След двата гола на домакините Клаудио Раниери промени изцяло играта на "Фулъм". Той направи за няколко минути и трите си смени, като гостите заиграха много по-агресивно.

В 69-ата минута "Фулъм" върна интригата след попадение на Камара. Таранът се разписа едва осем минути след появата си на терена. Райън Сесеньон получи хубаво подаване отляво и центрира, а с шпагат Камара засече в мрежата.

В продължение на десет минути след гола на "Фулъм" домакините имаха леки затруднения. Стигна се до няколко грешки в защита и разбърквания, но все пак в последните десет минути "артилеристите" вдигнаха скоростта и бързо стигнаха до нови две попадения.

В 79-ата минута Арън Рамзи се възползва от грешка в защитата на "Фулъм", като топката не беше изчистена и вкара. Уелският халф се разписа само четири минути, след като беше сменил Лаказет.

След поредица от няколко пропуска попадение отбеляза и Обамеянг. Водещият реализатор на състава първо пропусна останал очи в очи с вратаря на "Фулъм", но в 83-ата минута се реваншира с хубав удар с десния крак.

Габонският нападател отново излезе начело сред реализаторите във Висшата лига с 14-ия си гол. Обамеянг има с един повече от Хари Кейн и Мохамед Салах.

Дневник