Президентът на МОК Томас Бах даде знак, че Русия няма да бъде наказвана за олимпийските игри в Токио 2020. Думите му дойдоха след неспазения краен срок за осигуряване на достъп до данните от московската антидопингова лаборатория.

Представянето на данните пред Световната антидопингова агенция (WADA) беше ключово условие при връщането на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) през септември. Русия получи срок до 31 декември, но не го изпълни.

Бах обяви, че Руският олимпийски комитет вече е бил наказан достатъчно сурово за допинг нарушенията. По думите му, от една страна, всички виновни институции са били санкционирани, а от друга - чистите спортисти са били допуснати да участват в зимните игри в Пьонгчанг.

"По този начин осигурихме справедливост за чистите спортисти без значение от паспортите им. С изключването от зимните игри в Пьонгчанг Руският олимпийски комитет изтърпя наказанието си, докато в други организации все още текат процедури", заяви Бах.

Президентът на WADA Крейг Рийди реагира остро на пропуснатия срок за осигуряване на достъп до данните. Той определи, че е "горчиво разочарован".

Дневник