Атакуващият халф на "Борусия" (Дортмунд) Кристиан Пулишич преминава в "Челси" в сделка за 64 милиона евро, обявиха от германския клуб. Американският национал обаче ще остане на "Сигнал Идуна парк" до края на сезона като преотстъпен и ще заиграе във Висшата лига от лятото.

Договорът на Пулишич с жълто-черните изтичаше през лятото на 2020 г. Американецът обаче изгуби титулярното си място след началото на сезона, като има едва 485 минути (44 средно на мача) в 11 срещи в Бундеслигата. Във всички турнири Пулишич има три гола и четири асистенции.

"Кристиан никога не е крил своето желание да играе във Висшата лига. След като разбрахме, че няма да можем да удължим неговия договор с "Борусия" взехме това решение, което е в интерес и на двете страни. Предложението на "Челси" беше много добро и ние го приехме", каза спортният директор на "Борусия" Михаел Цорк.

От "Борусия" описаха Пулишич като "голям професионалист и силен характер". Клубът изрази надежда, че американецът ще помогне на тима до края на сезона за изпълняване на всички заложени цели.

Футболистът публикува емоционално обръщение към феновете на отбора и благодари за подкрепата. 20-годишният футболист се присъедини към жълто-черните още в юношеска възраст и записа 80 мача с 10 гола за първия тим дотук.

"Истинска чест е да стоя пред южната трибуна и да усещам невероятната подкрепа на феновете. Горд съм, че изминах пътя от това да бъда фен до това да скандират името ми на стадиона", написа Пулишич.

След есенния полусезон "Борусия" води в Бундеслигата, като има преднина от шест точки пред шампиона "Байерн" (Мюнхен).

Трансферът на Пулишич в "Челси" е първият в големите първенства след отварянето на зимния трансферен прозорец.

Дневник