Двата най-големи испански клуба "Барселона" и "Реал" (Мадрид) са получили най-голям дял от приходите от телевизионни права в Ла Лига. Годишният доклад на испанското първенство показва, че разликата между големите клубове и останалите обаче намалява.

Общата сума, която 20-те клуба са получили е 1.32 милиарда евро. Докладът обхваща миналия сезон 2017-18.

"Барселона" е №1 по приходи, като шампионите получават 154 милиона евро, или с шест повече от "Реал" (Мадрид). В последните години двата най-успешни клуба държаха да получават 40% от приходите от телевизионни права, но това не беше прието.

Ла Лига държи на по-справедливо разпределение на сумите, които гарантират достатъчно средства и на по-малките клубове.

Сумата, която "Барселона" получава, е над три пъти и половина по-голяма от тази за "Жирона" и "Леганес" (по 43.3 милиона евро).

Другият клуб освен "Барселона" и "Реал", който получава над 100 милиона евро, е "Атлетико" (Мадрид). "Дюшекчиите" са трети със 110.6 млн. евро. Четвърти е "Севиля" (74 милиона), а пети "Атлетик" (Билбао) със 73.2 млн. евро.

Приходите се споделят в съответствие с Кралския указ на Испания от 2015 г., според който Ла Лига преустанови продажбата на права на индивидуална основа и се върна към колективната продажба на телевизионни права. В допълнение беше решено средствата да се разпределят в съответствие с други социални фактори като посещаемост и телевизионна аудитория.

Дневник