Григор Димитров изигра оспорван мач с Кей Нишикори, но загуби битката в решаващите моменти и отпадна в четвъртфиналите на турнира в Бризбейн. Българският тенисист отстъпи с 5:7, 5:7 след 100 минути игра и записа пето поражение от шест мача с японеца.

Димитров не успя да защити точките, които спечели с полуфинала от 2018 г., и ще изпадне от топ 20 на световната ранглиста. От понеделник той ще бъде под №21, което е най-ниската му позиция от септември 2016 г.

Шампионът в Бризбейн от 2017 г. имаше добри моменти в мача, а във втория сет дори водеше с 4:1. Нишикори обаче показа по-стабилна игра в напрегнатите моменти, беше по-агресивен, по-често излизаше на мрежата и закономерно стигна до победата.

Двубоят започна много равностойно. Всеки вкарваше висок процент първи сервис и печелеше с лекота подаванията си. В първите осем гейма Димитров загуби само две точки в сервис геймовете си, а Нишикори - три.

Първият по-завързан гейм беше деветият. Димитров сервираше и поведе с 40:30. Той допусна да се стигне до равенство, което беше първото в мача, но след два добри сервира българският тенисист спечели и петото си подаване без напрежение.

В ответния гейм дойдоха и първите колебания на сервис за Нишикори. Димитров стигна до 30:30 и имаше чудесен шанс да се добере до точка за пробив. Негов форхенд обаче се спря във филето на мрежата и се върна в полето му, а със следващата точка японецът отново изравни резултата - 5:5.

Димитров пръв се поддаде на напрежението. Българинът спечели първата точка в шестия си сервис гейм, но след това направи две непредизвикани грешки и една двойна между тях, което осигури на Нишикори два "скрити" сетбола при 40:15.

Димитров първоначално се измъкна от трудната ситуация и благодарение на два страхотни форхенда изравни. Той дори стигна до точка за 6:5, но я пропусна след нова непредизвикана грешка. Нишикори се възползва от ситуацията, подходи много агресивно от ретур в следващите две разигравания и проби в последния възможен момент.

Сервирайки за спечелването на първия сет, японският тенисист беше много убедителен и даде само една точка на съперника.

Димитров започна нервно втората част. Той допусна втората си двойна грешка, пропусна и един добър шанс за смаш. Българинът все пак запази спокойствие и след две равенства спечели подаването си, без да се стига до точка за пробив.

На свой ред Нишикори продължи да играе много агресивно и да търси доста по-често излизания към мрежата. Димитров обаче успя да намери бекхенда си при първото си посрещане във втория сет. След няколко чудесни отигравания той стигна до първата си точка за пробив и се възползва.

Последва много труден гейм за Димитров, който изостана с 15:40. Българският тенисист обаче показа много здрави нерви и спечели четири поредни точки, за да затвърди пробива - 3:0.

В следващото си подаване световният №19 нямаше подобни трудности и поведе с 4:1. Авансът му обаче издържа много кратко. Нишикори върна пробива за 3:4, след което изравни с безпроблемно подаване.

Димитров спря серията на японеца с бърз гейм на 15 за 5:4. Ситуацията от първия сет обаче отново се повтори. Българинът имаше шанс да поведе с 6:5, но вместо това беше пробит. Той допусна двойна грешка при 40:40, а след това от отлична позиция за завършващ удар изкара форхенда си в аут.

Нишикори отново беше безупречен, сервирайки за спечелването на сета. Този път японецът дори не даде точка на своя съперник и приключи двубоя след 1.40 ч.

В полуфиналите Нишикори ще се изправи срещу французина Жереми Шарди, който победи драматично японския квалификант Ясутака Учияма - 6;4, 4;6, 7:6 (4).

Японецът достигна до финалната четворка в Бризбейн за трети път в кариерата си. През 2017 г. той победи Стан Вавринка, преди да отстъпи срещу Григор Димитров във финала. Между 2012 и 2014 г. Нишикори изигра три поредни полуфинала, като загуби последователно от Анди Мъри, Лейтън Хюит и Милош Раонич.

Дневник