Димитър Иванков е новият треньор на вратарите в "Левски". 43-годишният бивш национал се завръща на "Герена", за да замени на поста Валентин Захариев. Дългогодишният вратар на сините е подписал договор днес и ще се присъедини към отбора за старта на зимната подготовка на 8 януари, съобщи "Дарик".

Иванков ще е третият различен треньор на вратарите в "Левски" за последната половин година. До уволнението на италианеца Делио Роси в края на юли постът се заемаше от Доменико Ботичела, след което начело на вратарите застана Захариев.

"Левски" имаше огромни проблеми на тази позиция през последния сезон и половина. Слабата форма и грубите грешки на Божидар Митрев и Мартин Полачек доведоха до привличането на Николай Михайлов, който не е играл от осем месеца.

В отбора има още двама вратари - Николай Кръстев и юношата Петър Иванов. Доскоро в тима беше и Димитър Шейтанов, който в навечерието на Нова година обяви, че си тръгва от родния клуб, след като договорът му не беше подновен.

Димитър Иванков няма никакъв опит като треньор и това ще са първите му стъпки в професията. Вратарят е юноша на "Левски", където премина и по-голямата част от професионалната му кариера - от 1996 до 2005 г. В този период сините спечелиха три титли и пет купи на България.

Кариерата му продължи успешно в Турция с "Кайсериспор" и "Бурсаспор". С първия клуб Иванков спечели купата на страната през 2008 г., а с втория стана шампион през 2010 г. Той прекрати състезателната си дейност през 2011 г. след кратък престой в кипърския "Анортозис".

Иванков е един от най-резултатните вратари в историята на футбола. Той има 42 гола в официални срещи (всичките от дузпи), което му отрежда четвъртото място във вечната класация след Хорхе Кампос (46), Хосе Луис Чилаверт (67) и Рожерио Сени (131).

Дневник