Приказката на канадската тийнейджърка Бианка Андрееску продължи с класиране за финала на турнира в Окланд. 18-годишната тенисистка, която започна участието си от квалификациите, записа седма поредна победа и за пръв път в кариерата си ще се бори за титла при жените.

В първия си полуфинал в турнир на WTA Андрееску надигра убедително поставената под №4 Су Уей Хсие - 6:3, 6:3 за 81 минути. Канадката от румънски произход отново показа много агресивна игра и отличен сервис, за да се справи със солидната защита на 33-годишната тайванка.

Андрееску вкара 68% от първите си сервиси и спечели 72% от точките в тези случаи. 18-годишната тенисистка завърши с 29 печеливши удара срещу 15 за Хсие и допусна по-малко непредизвикани грешки - 25 срещу 26.

Младата канадка имаше девет точки за пробив и реализира четири от тях - три в първия и една във втория сет. В същото време тя спаси четири от петте възможности, които се откриха пред съперничката й.

Андрееску изигра седми мач за осем дни. Тя стартира турнира под №152 в световната ранглиста, но с класирането за финала в Окланд си осигури изкачване най-малко до 107-ата позиция.

Канадката записа три победи в квалификациите - срещу словачката Кристина Куцова (6:2, 6:0), австралийката Джейми Фурлис (7:5, 6:1) и германката Лаура Зегемунд (3:6, 6:3, 6:3), която беше поставена под №1 в пресявките.

В първия кръг на основната схема Андрееску се справи с унгарката Тимеа Бабош - 6:4, 7:6 (6), а във втория кръг шокира световната №3 и поставена под №1 в Окланд Каролин Вознячки след успех с 6:4, 6:4. В четвъртфиналите тя изненада и носителката на седем титли от Големия шлем Винъс Уилямс (6:7, 6:1, 6:3).

Във финала в неделя Андрееску ще се изправи срещу германката Юлия Гьоргес. Ако спечели титлата, канадката ще пробие в топ 90 на световната ранглиста.

Дневник