"Манчестър юнайтед" постигна рутинна победа с 2:0 срещу предпоследния в Чемпиъншип "Рединг" и преодоля първото си препятствие в Купата на Англия. Голове на Хуан Мата и Ромелу Лукаку класираха "червените дяволи" за четвъртия кръг на най-стария футболен турнир в света.

Рекордьорът по титли на Англия постигна пета победа от пет мача във всички турнири под ръководството на временния мениджър Оле Гунар Солскяер. Норвежецът, който замени уволнения Жозе Моуриньо, изравни рекорда за най-добър старт в историята на клуба.

Досега единствено легендарният сър Мат Бъзби през 1946 г. беше започвал кариерата си като мениджър на "Юнайтед" с пет победи в първите си пет мача.


Двубоят срещу намиращия се в зоната на изпадащите в Чемпиъншип "Рединг" позволи на Солскяер да даде почивка на доста от титулярните си играчи след тежката празнична програма във Висшата лига.

В стартовия състав бяха вратарят Серхио Ромеро, Диого Далот, Матео Дармиан, Фил Джоунс, Ашли Йънг, Фред, Скот Матоминей, Андреас Перейра, Хуан Мата, Алексис Санчес и Ромелу Лукаку.

"Юнайтед" не изигра добър мач и дори отстъпваше в големи части от мача. "Рединг" владееше много повече топката и отправи почти два пъти повече удари към вратата, но заради липсата на класа в завършващата фаза не успя да завърже двубоя.

В 20-ата минута Фред се пребори за топката пред наказателното поле и продължи към Мата. Испанецът опит да се измъкне зад последните бранители, но беше фаулиран. Топката стигна до Фред, който я изпрати в мрежата. Страничният съдия маркира засада на бразилеца, но главният рефер отсъди дузпа след намесата на VAR.

Мата се зае с изпълнението и уверено отбеляза - 1:0. В минутите след гола "червените дяволи" пропуснаха да увеличат аванса си и можеше да бъдат наказани след половин част игра. Калъм Хариет беше изведе сам срещу Серхио Ромеро, но при опита си да финтира вратаря се затвори твърде много и пропиля добрата възможност.

Последваха още няколко опасни атаки на "Рединг", които обаче завършиха с неточни или твърде слаби удари, за да затруднят Ромеро. В четвъртата от петте минути добавено време на първата част "Манчестър юнайтед" стигна до второ попадение.

Гостите сбъркаха при изнасянето на топката и домакините се възползваха с бърза контраатака. Мата продължи към Алексис Санчес, който пусна страхотно извеждащо подаване за Лукаку. Белгиецът се измъкна зад защитата, излъга вратаря Анси Яакола и прати топката в опразнената врата.

През второто полувреме "Рединг" продължи да бъде отборът, който владее по-продължително топката и по-често обстрелва вратата на съперника. В 53-ата минута Хариет пропусна още една чудесна възможност за гол, озовал се очи в очи с Ромеро.

Половин час преди края Солскяр потърси промяна в центъра на терена. Норвежецът пусна Маруан Фелайни и Тахит Чонг вместо Фред и Мата.

Минута по-късно се стигна и до принудителна смяна, след като завърналият се наскоро от контузия Санчес получи травма. На негово място се появи Маркъс Рашфорд.

До края на мача ситуацията на терена не се промени. "Рединг" нямаше достатъчно класа във финалната част на игрището, за да върне интригата в срещата, а "Юнайтед" спокойно дочака последния съдийски сигнал.

Дневник