Кевин Андерсън спечели тенис турнира в индийския град Пуна в исторически финал с Иво Карлович. 32-годишният южноафриканец победи 39-годишния хърватин със 7:6 (4), 6:7 (2), 7:6 (5) в равностойна битка, продължила 2 часа и 45 минути.

Двубоят противопостави финалистите с най-висок общ ръст в историята на мъжкия професионален тенис - 4.14 метра. 203-сантиметровият тенисист от Йоханесбург и 211-сантиметровият тенисист от Загреб оправдаха очакванията за престрелка от сервис и решиха мача в три тайбрека.

Карлович пласира цели 36 аса. Андерсън направи 21 директни точки от сервис, но се справяше значително по-добре при посрещането на вторите сервиси и това му позволи да доминира в мача.

Финалистът от "Уимбълдън" не даде нито една точка за пробив на съперника в целия мач. В същото време той имаше цели осем възможности в подаванията на Карлович. Благодарение на мощния си сервис обаче хърватинът спаси всяка една от тях.

Карлович спаси два мачбола при 5:6 в третия сет и успя да се добере до тайбрек. Решаващия гейм започна отлично за хърватския ветеран, който поведе с 5:2. При 5:4 той имаше два сервиса на разположение, за да спечели титлата.

Андерсън обаче реализира два минипробива и обърна резултата, след което се възползва от двата си начални удара и приключи двубоя в своя полза.

Южноафриканецът спечели шеста титла в кариерата си и първа в надпреварата от категория "АТП 250" в Пуна. Миналата година при дебюта на турнира той стигна до финала, но загуби от французина Жил Симон.

Карлович се размина с деветия си трофей, но стана най-възрастният финалист в турнир на АТП от 43-годишния Кен Розуел през 1977 г. Хърватинът започна сезона под №100 в световната ранглиста, но в понеделник ще напредне до №69.

Дневник