Лекоатлетката Александра Начева е най-добрият млад спортист на България за 2018 г., избран в анкетата на Viasport.bg. Състезателката изпрати много силна година, в която триумфира с титлата в тройния скок от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Начева е световна шампионка от първенството в Тампере, както и европейска вицешампионка за девойки. През 2018 г. тя дебютира и при жените, като участва на европейското първенство в Берлин.

"Благодаря на всички гласували и най-вече на моя треньор. Пожелавам си през следващата година да постигам още по-големи успехи", каза Начева.

В класацията тя изпревари плувеца Антъни Иванов, който триумфираше в последните две години. Начева беше трета в Спортист на годината, където остана зад Тайбе Юсеин и Мирела Демирева.

Заедно с Иванов и боксьора Даниел Асенов, Александра Начева е единственият спортист, участвал едновременно и в двете анкети.

На трето място се класира тенисистът Адриан Андреев.

За отбор на годината беше избран тимът по волейбол за девойки до 17 години. Волейболистките станаха четвърти на европейското първенство. В анкетата те изпревариха отборът по бокс. Треньор №1 е Стойко Цонов.

Топ 10
1. Александра Начева (троен скок)
2. Антъни Иванов (плуване)
3. Адриан Андреев (тенис)
4. Мариела Костадинова и Панайот Димитров (спортна акробатика)
5. Боряна Калейн (художествена гимнастика)
6. Едмонд Назарян (борба)
7. Валентин Андреев (хвърляне на чук)
8. Христо Христов (вдигане на тежести)
9. Ивет Горанова (карате)
10. Мария Делчева (бадминтон)

Отбор на годината
Национален отбор по волейбол за девойки до 17 години

Треньор на годината
Стойко Цонов (лека атлетика)

Дневник