Японецът Кей Нишикори триумфира с титлата от турнира в Бризбейн след победа над Данийл Медведев 6:4, 3:6, 6:2. Деветият в световната ранглиста сложи край на серия от девет поредни загубени финала. Той нямаше титла на сингъл от 2016 г., когато спечели в Мемфис. След това Нишикори загуби девет поредни финала, включително три през 2018 г.

Нишикори си върна и за загубата от Медведев на финала в Токио, което беше последният мач помежду им. В три мача японецът вече има две победи над руския талант.

Титлата е 12-а в кариерата на Нишикори. Дотук той имаше един загубен финал в Бризбейн, след като отстъпи на Григор Димитров през 2017 г. По пътя си към титлата в австралийския град японецът отстрани именно Димитров в четвъртфиналите.

Двубоят беше изпълнен с нерви и от двамата тенисисти и доста грешки. Медведев направи шест двойни грешки, а за японеца те бяха три. Руският тенисист даде 15 точки за пробив на Нишикори и загуби подаването си пет пъти.

Пробивите срещу японеца бяха три.

Мачът започна отлично за Медведев, който поведе с 3:0 за кратко време, но след това допусна срив в играта си. Руснакът загуби пет поредни гейма и по този начин беше изправен до стената. Той не успя да върне двата пробива на Нишикори и така след 6:4 японецът поведе.

Вторият сет беше белязан от много по-продължителни разигравания и доста нерви от страна на Медведев. При много от грешките си руснакът хвърляше ракетата си по корта, за което получи и предупреждение от съдията на стола.

Все пак в осмия гейм Медведев постигна важен пробив, за да поведе с 5:3, след което взе и подаването си, за да изравни.

Решителният последен сет приличаше на първата част. Този път Нишикори взе предимство, като реализира два поредни пробива, за да поведе с 5:1. Японецът сервираше за мача, когато допусна загуба на концентрация и беше пробит на нула. Все пак Нишикори се събра и спечели срещата.

Дневник