Норвежецът Йоханес Клаебо стана победител в сериите "Тур дьо ски", които се проведоха за 13-и път. Носителят на три златни медала от олимпийските игри в Пьонгчанг в ски бягането, стана най-младият победител в "Тур дьо ски", след като триумфира на 22 години и 76 дни.

Клаебо подобри досегашния рекорд на Дарио Колоня (22 години и 299 дни) поставен преди 10 години.

Норвежецът затвърди доминацията си и в последния кръг, след като спечели в италианския център Вал ди Фиеме. Клаебо взе пета етапна победа за сезона с време 32:51.3 минути. Той стартира с огромен аванс пред Сергей Устюгов над 1.20 минути, но завърши само на 16.7 секунди пред руснака. Клаебо имаше големи затруднения по финалното изкачване, но все пак финишира пръв.

Трети се нареди Симен Крюгер, който завърши на 48.8 секунди зад съотборника си. Норвежците имаха ище двама представители в топ 10 – Сюр Рьоте завърши четвърти, а Мартин Сундби седми. Руснаците сред първите десет бяха петима, като освен Устюгов влязоха Александър Болшунов, Андрей Мелниченко, Денис Спицов и Андрей Ларков.

"Беше много трудно на изкачването. Бях много изморен през цялото време и страдах. Знаех, че разликата пада, затова просто се събрах, за да мога да финиширам. Беше ми приятно накрая просто да видя, че е далеч от мен и да завърша", каза Клаебо след финала.

При дамите победата също отиде за Норвегия. Лидерката Ингвилд Флугстад Йостберг не допусна изненада, като завърши с общо време 2:30:31.2 часа. В последния етап тя спечели 9-километровото преследване с време 35:15.0 минути, като имаше аванс пред Наталия Непряева. С блестящо предстаяне обаче Йостберг я увеличи до 2:42.0 минути.

Непряева задържа второто място, а трета се нареди финландката Криста Пармакоски на 2:55.9 минути.

За Йостберг това е първи успех в общото подреждане във веригата, като през 2016 и 2018 година тя оставаше втора след Терезе Йохауг и Хайди Венг. Норвежката е първата жена, която записва класиране в топ 3 на всеки един от седемте етапа на "Тур дьо ски" в последните седем години.

Дневник