"Манчестър сити" стана поредният елитен отбор, който се класира за четвъртия кръг във ФА къп, след като победи със 7:0 "Родъръм". "Гражданите" записаха много силен мач само няколко дни след успеха над "Ливърпул", като впечатлиха срещу тим от Чемпиъншип.

Головете вкараха Рахийм Стърлинг, Фил Фоудън, Габриел Жезуш, Рияд Марез, Николас Отаменди и Лерой Сане. Автогол си вкара Аджай от "Родъръм". "Гражданите" вкараха седем гола в турнира за пръв път от 1968 г., когато побеждават със същия резултат "Рединг".

Пеп Гуардиола даде шанс на някои от футболистите, които играят по-рядко, но и много от титулярите запазиха местата си. Едерсон, Джон Стоунс и Стърлинг започнаха, след като бяха играли и срещу "Ливърпул" три дни по-рано.

Кевин Де Бройне получи шанс да играе, заедно с Николас Отаменди и Илкай Гюндоган.

Отбраната на "мелничарите" задържа равния резултат само 12 минути. Тогава "Сити" успя да открие, след като от началото на мача притисна гостите и беше въпрос на време да прати топката във вратата.

След няколко пропуска в 12-ата минута Де Бройне пусна хубав извеждащ пас към Рахийм Стърлинг и той не сгреши.

Последваха по-спокойни минути на "Етихад", като домакините не подходиха със същата агресия. Едва в края на първата част те вдигнаха оборотите и бързо стигнаха до нови два гола.

В 43-ата минута младият Фил Фоудън засече центриране на Гюндоган и удвои преднината на "гражданите". В добавеното време на първата част Аджай опита да изчисти центриране на Кайл Уокър и си вкара автогол.

След почивката "Сити" продължи да играе по същия начин, като допусна съвсем малко грешки. Футболистите на Гуардиола контролираха топката и продължиха да нападат.

В 52-ата минута централният нападател Габриел Жезуш също вкара. Той получи отлично подаване от Стърлинг и от два метра нямаше как да сгреши.

Последваха сравнително спокойни 20 минути, в които "Сити" не се разписа и за кратко даде топката на гостите, които организираха няколко атаки, но без да застраши сериозно Едерсон.

Това позволи на Гуардиола да направи и смени, като извади Стърлин и Де Бройне, за да пусне Лерой Сане и младият Филип Сандлер.

В 73-ата минута "гражданите" стигнаха до пети гол, чийто автор стана Рияд Марез. Правещият добър мач Гюндоган се отчете с нова асистенция, за да може Марез да се разпише.

Само пет минути по-късно германският национал даде нова асистенция, този път след статично положение. Гюндоган центрира от корнер и Николас Отаменди засече с неспасяем изстрел.

Крайното 7:0 оформи Лерой Сане пет минути преди последния сигнал. Германецът тръгна от лявото крило, влезе навътре и с удар с десния крак се разписа. Сане имаше и късмет, след като топката рикошира в бранител и стана невъзможна за вратаря.

Денят обаче донесе една голяма изненада. Елитният "Фулъм" загуби от "Олдъм" с 1:2 на своя "Крейдън котидж" и напусна турнира. Напред продължава друг тим от Висшата лига "Уотфорд", който победи "Уокинг" с 2:0.

Дневник