Барселона" спечели първия си мач през 2019 г., като победи с 2:1 "Хетафе" в предпоследна среща от 18-ия кръг в Ла Лига. Каталунците имаха тежко гостуване на "Колизеум Алфонсо Перес", но успяха да се справят с домакините. Победата е пета поредна за тима.

Головете за "Барселона" вкараха Лионел Меси и Луис Суарес, а за "Хетафе" точен беше Хайме Мата. И трите попадения паднаха през първата част.

С трите точки "Барселона" събра актив от 40 и поведе с пет на върха в Ла Лига. Каталунците се възползваха от равенството 1:1 между "Севиля" и "Атлетико" (Мадрид) по-рано днес. Двата тима остават съответно трети и втори. В друг мач "Реал" (Мадрид) също стъпи накриво и загуби у дома от "Реал сосиедад".

През първата част футболистите на "Барселон" владееха топката в 80% от времето, като доминираха на терена. Играчите на Ернесто Валверде действаха със самочувствие, но на моменти дори подходиха надменно срещу съперника си.

В началните минути каталунците имаха няколко добри шанса, но след 15-ата минута "Хетафе" започна да пресира по-усилено и да търси празните пространства в половината на съперника.

Все пак в 20-ата минута "Барселона" откри, главно заради съобразителността на Меси. Аржентинецът беше много внимателен в наказателното поле и стигна до една рикоширала топка, излъга вратаря и от малък ъгъл реализира.

Звездата на "Барселона" отбеляза 16-ия си гол от началото на сезона в Ла Лига в същия брой мачове.

След попадението "Хетафе" продължи да действа агресивно и опита да притисне гостите, но за кратко. В 39-ата минута "Барселона" успя да удвои преднината си.

След центриране от фаул на Меси защитата в синьо не се намеси добре, а топката беше избита към границата на наказателното поле. Там Суарес я изстреля от воле с ефектен удар и не остави шансове на Давид Сория – 0:2.

За уругваеца това беше 12-о попадение в Ла Лига, с което той излезе на второ място при реализаторите зад Меси.

Само две минути преди паузата "Хетафе" успя да вкара гол и да върне интригата в двубоя за вторите 45 минути. Защитата на "Барселона" не действаше концентрирано и допусна грешка.

Антунес центрира от левия фланг, а в наказателното поле Анхел игра с глава, за да свали топката към Хайме Мата, който без проблеми реализира.

Голът на Мата беше и единственият точен удар, който домакините отправиха към вратата на Марк-Андре тер Стеген през първата част.

След почивката ситуацията на терена не се промени драстично. "Барселона" държеше топката, а "Хетафе" действаше агресивно, пресираше каталунците и чакаше своите шансове. Такъв се откри още в началото, когато централният защитник Кабрера засече центриране от корнер, но Тер Стеген изби с една ръка.

До края двубоя всичко по-интересно от "Барселона" в атака дойде от Меси. Аржентинецът два пъти пропусна да се разпише, като първо не успя да преодолее Сория останал сам срещу него, а в 83-ата минута негов изстрел от около 20 метра беше избит.

Дневник