Мъжкият национален отбор по волейбол ще се изправи срещу олимпийския шампион Бразилия в спор за място на летните игри в Токио през 2020 г. Двата тима попаднаха в група А от междуконтиненталните квалификации, където са още Египет и Пуерто Рико.

Мачовете ще се изиграят между 9 и 11 август, като допълнително ще бъде обявено мястото за провеждането им.

В пресявките участват 24 отбора, които са разделени в шест групи по четири. Единствено победителите в групите ще получат квота за игрите.

При неуспех българите ще имат втора възможност с допълнителна европейска квалификация. Тя ще се проведе през януари 2020 г., като победителят в турнира ще се класира за игрите в Токио.

Българите пропуснаха игрите в Рио преди четири години, след загуби от Русия и Франция в пресявките за Европа. В Лондон 2012 националите записаха върхово постижение и бяха близо до медал, но останаха четвърти.

Националният отбор поема по нов път към промяна в облика на състава. Наскоро начело на тима се завърна Силвано Пранди с поглед към игрите в Токио. Италианецът замени на поста Пламен Константинов, чийто договор не беше подновен след световното първенство.

В квалификацията при жените българките попаднаха в група С в конкуренцията на САЩ, Аржентина и Казахстан. Мачовете ще се изиграят между 2 и 4 август.

Квалификационните групи за Токио 2020 при мъжете:

Група А: Бразилия, Египет, БЪЛГАРИЯ, Пуерто Рико
Група В: САЩ, Белгия, Холандия, Корея
Група С: Италия, Сърбия, Австралия, Камерун
Група D: Полша, Франция, Словения, Тунис
Група Е: Русия, Иран, Куба, Мексико
Група F: Канада, Аржентина, Финландия, Китай

Дневник