Тотнъм" постигна минимална победа с 1:0 срещу "Челси" в първия полуфинал в Купата на Лигата и взе предимство срещу градския си съперник преди реванша. Капитанът на "шпорите" Хари Кейн вкара единственото попадение от дузпа в 26-ата минута.

На "Уембли" "Тотнъм" показа по-ефективна игра, макар "Челси" да отправи близо три пъти повече удари. Освен това "шпорите" постигнаха трета поредна победа срещу градския си съперник.

Сините имаха много повече положения, но добрите намеси на вратаря на "Тотнъм" Пауло Гацанига помогнаха на домакините. "Челси" удари и две греди още преди почивката в момент, когато доминираше на терена.

Реваншът на "Стамфорд бридж" е на 22 януари.

Мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино заложи на схема с двама чисти нападатели – Хари Кейн и Хюн Мин Сон. "Шпорите" подходиха агресивно и опитаха да пресират "Челси" в собствената му половина, като присъствието на повече атакуващи играчи свърши работа на домакините. Освен това те търсеха дълги подавания към Сон, който имаше предимство срещу по-бавните защитници на "Челси".

Веднъж кореецът успя да надбяга Андреас Кристенсен и падна в наказателното поле, но съдията Майкъл Оливър прецени, че нарушение няма.

Още в петата минута Кепа Арисабалага трябваше да се намесва след удар на Хари Кейн, но нямаше проблеми с него. Постепенно след доброто начало на "Тотнъм" сините успяха да изнесат играта в по-предни позиции и на свой ред стигнаха до няколко атаки.

Младият Калъм Хъдън-Одой беше много активен по десния фланг, като много от атаките на "Челси" минаваха през него.

В 25-ата минута съдията Оливър трябваше да взема тежко решение. Хари Кейн се откъсна сам срещу Кепа и беше повален, но останаха съмнения за засада. Оливър се допита до системата VAR и видеоарбитъра, които доказаха, че нападателят е на една линия със Сесар Аспиликуета и показаха нарушение на испанския вратар срещу капитана на "шпорите".

От бялата точка Кейн стреля мощно в долния десен ъгъл на Кепа и изведе "Тотнъм" напред.

Нападателят отбеляза своя 160-и гол за "шпорите" и стана еднолично №4 в историята по попадения за клуба. Освен това Кейн се разписа в шести пореден мач във всички турнири.

В края на първата част сините повишиха темпото и стигнаха до две опасности пред вратата на Пауло Гацанига. Футболистите на Маурицио Сари нямаха късмет, след кат можеха да се оттеглят на почивка без да имат пасив от домакините.

Първо в 39-ата минута Нголо Канте се включи добре от втора позиция и засече полувисоко центриране на Маркос Алонсо, но топката срещна десния стълб на вратата на Гацанига.

Активните действия на гостите продължиха и в следващите минути, като малко преди почивката "Челси" удари нова греда. При опит за центриране Хъдсън-Одой, топката описа парабола и затрудни вратаря Гацанига, който все пак успя да я отклони в гредата.

След почивката Кейн продължи да бъде най-опасния футболист на "Тотнъм". Още в началните минути капитанът на "шпорите" опита извеждащо подаване към Деле Али, но Рюдигер се намеси и изби в корнер. В 52-ата минута Кейн стреля мощно от около 22 метра, но Кепа успя да избие с една ръка.

"Челси" отговори с две положения създадени от Азар. И при двете обаче нямаше проблеми за "Тотнъм", като първо центриране беше избито в корнер, а при втората ситуация Гацанига улови изстрел на белгиеца.

Постепенно действията се пренесоха изцяло пред вратата на "Тотнъм", като "Челси" започна да играе все по-добре. В 55-ата минута отново Канте беше в центъра на събитията за "Челси", но вратарят на "Тотнъм" пак се справи. Малко по-късно след корнер Кристенсен не успя да нанесе добър удар, макар че остана непокрит.

В средата на втората част "Челси" също поиска дузпа, когато топката срещна ръката на Тоби Алдервейрелд. Еден Азар протестираше пред рефера, но Майкъл Оливър показа категорично, че не намира действията на защитника за нередни и не избра да използва VAR.

След силните минути за сините последва период с по-агресивни действия и от двата тима. "Челси" заложи на преса, а "Тотнъм" на опит да пречупи сините с повече мощ, но това доведе до повече брак и от двата състава и повече грешки.

След като не сполучи с хода си с Азар на върха на атаката, за последния четвърт час от мача Сари пусна на терена Оливие Жиру. Дори и появата на френския централен нападател не успя да промени играта на "Челси". Само в един момент "шпорите" изглеждаха разклатени, като Гацанига не успя да се намеси по най-добрия начин при центриране на Азар.

В сряда е другият полуфинален сблъсък между носителя на трофея "Манчестър сити" и третодивизионният "Бъртън албиън".

Дневник