Русия и Световната антидопингова агенция (WADA) са постигнали договорка за извличане на данни от московската лаборатория. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в Москва. Според него нерешени остават само някои технически аспекти.

"Данните от лабораторията са готови за анализ и предаване на WADA. Имаше някои работни разногласия, които бяха свързани най-вече с медиите и информацията, която се подава до тях. Бих казал, че това не са въпроси, които се отнасят пряко към изследваните вещества в лабораторията или логистиката. Нашите спортни организации поддържат интензивни контакти с WADA за това как да процедираме и как да продължи съвместната ни работа" каза Песков.

Екип на WADA, който се състои от трима специалисти, е пристигнал в Москва и ще извлече данни от лабораторията, които да подложи на ново изследване.

През септември WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) при няколко условия. Ключово от тях беше до 31 декември Русия да предостави на WADA достъп до съхранените в московската лаборатория данни от събраните проби между 2011 и 2015 г.

Срокът не беше спазен, като беше обяснено, че експертите на WADA не могат да свършат работата си, тъй като оборудването им не е съобразено с руското законодателство. Заради неспазения срок РУСАДА и руският спорт са застрашени от сурови наказания.

Дневник