Мениджърът на "Челси" Маурицио Сари остана бесен след полуфиналния мач с "Тотнъм" в Купата на Лигата, който неговият отбор загуби с 0:1. Сините отстъпиха в първата среща на "Уембли", като единственото попадение падна от дузпа в 26-ата минута, а негов автор стана Хари Кейн.

Ситуацията обаче беше много спорна, след като в началото на атаката остана съмнения за засада при извеждащо подаване към Кейн. След това капитанът на "Тотнъм" изскочи сам срещу вратаря Кепа Арисабалага и беше съборен.

Реферът Антъни Тейлър се допита до системата за видеоповторения (VAR) и видеоарбитрите, а показаните кадри убедиха, че Кейн е на една линия със Сесар Аспиликуета.

След срещата Сари се появи на пресконференция и за интервюто си пред Sky Sports с лаптоп. Той показа стоп кадър от камера, която снима панорамно терена и се използва за видеоанализ от сините, на който се вижда, че със своите рамене и главата си Кейн е зад защитата. Камерата на "Челси" е разположена около централната линия, а тази от VAR в половината на сините.

От "Челси" дори са отбелязали с червено линията на засадата.

"Видях видеото от нашата камера. Тя е на една линия с Кейн и доказва, че е в засада, но това едва ли е важно. Да, той е с главата си зад нашата защита", каза Сари.

Италианският мениджър беше критичен и към асистент съдията от близката страна, който не вдигна флага си, но спря на място и не последва атаката. Според Сари по този начин той е заблудил защитата на "Челси".

"Със своето спиране съдията имаше влияние върху поведението на нашите играчи, те също спряха. Мисля, че към този момент съдиите в Англия не са способни да използват системата VAR", добави Сари.

Видеоповторенията се използват експериментално в мачовете за Купата на Лигата и Купата на Футболната асоциация (ФА), но само на стадиони, където това е възможно. От следващия сезон Висшата лига ще стане поредното първенство след Ла Лига, Серия А и Бундеслигата, където системата ще е достъпна на всеки стадион.

Италианецът добави, че в момента съдии и футболисти са объркани при използването на повторения, защото не са се сблъсквали с тях в първенството. "В Италия също беше така през миналия сезон, но бързо се свикна и съдиите разбраха как да използват VAR по най-добрия начин".

Мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино също добави, че видеоповторенията не са най-удачното въведение за Висшата лига. Въпреки че тимът му получи дузпа и взе важна победа, аржентинецът е скептичен за технологията.

Дневник