"Балкан" постигна разгромна победа с 81:57 срещу "Левски Лукойл" в двубой от третия кръг на втората групова фаза в Купата на ФИБА Европа. Тимът от Ботевград записа втори успех и запази отлични шансове да се класира за директните елиминации на четвъртия по сила европейски клубен турнир.

В същото време шансове на "Левски Лукойл" да продължи в следващата фаза бяха сведени до минимум. Българският шампион допусна трето поражение от три срещи и дори при успех в оставащите три двубоя може да отпадне от надпреварата.

В другия мач от група J "Алба фехервар" победи "Ирони" (Нес Циона) с 93:80 като гост и нанесе първа загуба на израелския отбор. "Алба", "Ирони" и "Балкан" се изравниха на върха в класирането, като са разделени само от точкова разлика. Унгарският тим е с най-добро съотношение - +50, при +13 за израелците и +3 за българския вицешампион.

"Балкан" започна отлично мача с "Левски Лукойл" и само след шест минути игра отвори разлика от 12 точки - 15:3. В края на първата четвърт гостите намериха верния ритъм след няколко силни отигравания на Христо Захариев и намалиха пасива си до пет точки - 19:24.

В началото на втората четвърт тимът на Константин Папазов се доближи само на точка от съперника - 23:24. "Балкан" все пак отвори разлика от пет-шест точки, която съумя да поддържа до края на полувремето, който дойде при 39:33.

Домакините започнаха силно и третата четвърт, като натрупаха аванс от 11 точки - 50:39. Последваха силни минути за играчите на "Левки Лукойл", които отбелязаха 11 поредни точки и изравниха резултата за пръв път от началото на мача.

"Балкан" спря серията на съперника, не допуснаха нито един кош в последните 2:22 минути на частта и си осигуриха аванс от шест точки преди последните десет минути - 56:50.

"Левски Лукойл" отбеляза първото попадение във финалната четвърт и намали до 52:56. Последва обаче серия от 19 поредни точки на "Балкан", която реши изхода на двубоя. В края домакините дори увеличиха преднината си.

Брандън Браун беше най-полезен за "Балкан" с 21 точки, седем борби и пет асистенции. Той вкара три тройки от шест опита и общо девет от 15-те си стрелби от игра. Алекс Гарилович добави 15 точки и осем борби, Микаел Хопкинс завърши с 14 точки, седем борби и четири асистенции, а Венцислав Петков записа 14 точки и четири откраднати топки.

В "Левски Лукойл" най-резултатен беше Патрик Рембърт с 19 точки. Нито един от останалите играчи не завърши с двуцифрен точков актив. Сините вкараха едва четири тройки от 21 опита (13 от 33 за "Балкан") и приключиха с 35% успеваемост в стрелбата от игра (48.5% за "Балкан").

"Балкан" записа втора победа срещу "Левски Лукойл" през сезона. На 27 декември двата отбора се срещнаха в първи мач от четвъртфиналите в Купата на България. Двубоят се игра в зала "Универсиада" в София, а гостите спечелиха драматично с 81:80.

Днешната среща беше четвърта помежду им този сезон. Първите две, които бяха в българското първенството, завършиха с победи за шампионите - 89:79 през октомври и 77:73 в събота.

Те ще изиграят най-малко още два мача в следващите четири седмици - втория за Купата на България (16 януари) и втория за Купата на ФИБА Европа (5 февруари).

Глоба за "Левски"

По-рано днес беше обявено, че "Левски Лукойл" е глобен с 5000 лева за нарушаване на реда по време на мач. Сините бяха санкционирани от Националната баскетболна лига (НБЛ) заради лошото поведение на феновете в двубоя за първенство на 5 януари.

Освен това столичният клуб беше задължен да осигурява полицейска охрана за всяка една от домакинските си срещи.

В третата четвърт на мача агитката на "Левски Лукойл" напусна своята зона и опита да нападне феновете на "Балкан". Част от привържениците на домакините хвърляха предмети, като дете и телевизионен оператор бяха ударени с бутилки.

Това е втори инцидент в двубой между сините и тима от Ботевград в зала "Унивесиада". Първият беше през май 2018 г. във втория мач от финалния плейоф в българското първенство. Тогава фенове на "Левски" нападнаха играчите на "Балкан". Мачът беше прекратен и доигран пред празни трибуни на другия ден.

Дневник