"Алибаба" и "Интел" представиха планове за разработване на технология, проследяваща детайлно представянето на спортистите и физическото им състояние. Възможно е продуктът да бъде използван за първи път по време на летните олимпийски игри в Токио 2020.

Двете водещи технологични компании, които са сред спонсорите на МОК, ще работят съвместно по проекта.

Плановете са технологията да осигурява в реално време биомеханичен анализ на действията на спортисти. Тя ще се използва в пет атлетически дисциплини.

От "Алибаба" посочват, че приложението ще е от полза на треньорите, тъй като те ще могат да вдигат нивото на подготовката, а оттам да се подобрява и представянето на спортистите.

Китайската компания смята, че технологията ще помогне и на зрителите да имат по-добро и пълноценно изживяване.

Вицепрезидентът на "Интел" Навеен Рао каза, че продуктът може да помогне за получаване на отговор на въпроса защо някои състезатели са по-добри от други. "Защо Юсейн Болт е толкова бърз? Това е въпрос, който в интернет можете да видите милиард пъти. Защо е толкова бърз? Защо той може да направи нещо, което други никога не биха могли да повторят в историята на олимпийските игри в спорт, практикуван от всяко дете - бягането? Сега вече можем да започваме да отговаряме с посочване на повече данни", заяви Рао.

Дневник