Австралиецът Алекс де Минор и американецът Тенис Сандгрен спечелиха последните тенис турнири при мъжете преди Australian Open. 19-годишният Де Минор вдигна титлата в родния си град Сидни, а 27-годишният Сандгрен триумфира в Окланд. И за двамата това е първи трофей в кариерата.

Де Минор трябваше да изиграе два мача в един ден, за да стигне до титлата в Сидни. Австралийският тийнейджър първо победи французина Жил Мюлер с 6:3, 6:2 в полуфинал, отложен от петък заради дъжд, а след това се наложи със 7:5, 7:6 (5) в оспорван финал с италианеца Андреас Сепи.

Де Минор е най-младият австралиец, който триумфира в Сидни, от 18-годишния Лейтън Хюит през 2000 г. Носителят на наградата за новобранец на 2018 г. вече има девет победи в 11 срещи в турнира от категория "АТП 250" в родния си град.

Преди година Де Минор отново стигна до мача за титлата, но загуби от руснака Даниил Медведев (6:1, 4:6, 5:7). Днешният финал беше трети в кариерата му при мъжете. През август 2018 г. той отстъпи срещу Александър Зверев в битката за трофея във Вашингтон (АТП 500).


Финалът в Сидни започна лошо за Де Минор, който допусна пробив още в първия гейм. Той обаче успя да изравни при 3:3, а 12-ия гейм, когато Сепи сервираше за влизане в тайбрек, австралийският тинейджър реализира втори пробив и спечели първия сет.

Де Минор се оказа догонващ и във втората част, след като загуби подаването си за 3:4. Той обаче веднага върна пробив.

Стигна се до тайбрек, в който австралиецът три пъти изоставаше с минипробив, но отново съумя да навакса изоставането си и да спечели мача.

Де Минор, който заема 29-ата позиция в световната ранглиста, е първият австралийски шампион в Сидни от Бърнард Томич през 2013 г.

Сепи пропусна възможността да стане най-възрастният победител в турнира от Мал Андерсън през 1973 г. 34-годишният италианец допусна шеста загуба в седмия си финал на ниво "АТП" и остава без титла от октомври 2012 г.

В Окланд Тенис Сандгрен, който беше една от сензациите на миналогодишния Australian Open, спечели титлата след убедителна победа срещу британеца Камерън Нори - 6:4, 6:2.

27-годишният тенисист от Тенеси реализира четири от 12-те си точки за пробив и приключи мача за 79 минути.

Когато преди година напусна турнир в Окланд след загуба в първия кръг, Сандгрен имаше само два двубоя на ниво "АТП" зад гърба си.

Оттогава той спечели 21 срещи, игра два финала, стигна до четвъртфинал в Големия шлем, а от понеделник ще се изкачи до рекордното в кариерата си 41-о място в световната ранглиста.

"Няма думи. Много работа, много тренировки и много жертви бяха нужни, за да стигна до този финал и да го спечеля. Просто съм благодарен, че мога да изляза на корта, да играя и да се боря. През годините трябваше да се справям с някои контузии, така че е страхотно да бъда здрав и да много играя добър тенис", каза Сандгрен след финала в Окланд.

Днневник