Носителят на три титли от Големия шлем Анди Мъри отпадна още на старта на Australian open след загуба от испанеца Роберто Баутиста Агут 4:6, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (4), 2:6. Срещата продължи 4.10 часа. Зрителите в Мелбърн видяха епичен мач, който премина през множество обрати, а Мъри намери начин да се върне от 0:2 сета.

В крайна сметка шотландецът не успя да реализира 10-ия обрат в кариерата си в петсетов мач. Публиката няколко пъти ставаше на крака, аплодирайки Мъри, когато той изравни резултата от 0:2 сета.

Двубоят е последен за Мъри на Australian open. Преди началото на турнира обяви, че планира да сложи край на кариерата си през този сезон, като е възможно това да се окаже последният му турнир.

Финалистът от 2010, 2011, 2013, 2015 и 2016 г. отпада едва за трети път в първия кръг. Британецът беше загубил още в дебютната си среща през 2006 г., както и през 2008-а. Дотук Мъри нямаше загуба срещу 30-годишния испанец. Бившият №1 беше с три победи от три мача.

В първите два сета Баутиста Агут игра на много високо ниво, като буквално не допускаше грешки. Испанецът успя да пробие Мъри в края на първия сет, за да поведе с 5:4 и да поведе в резултата.

Във втората част ситуацията беше различна, като Баутиста Агут рано успя да пречупи устрема на Мъри и реализира пробив в петия гейм. Испанецът задържа предимството си до края и направи сериозна крачка напред с аванс от два сета.

Третият сет беше много важен и макар Баутиста Агут да направи пробив, повеждайки с 2:1, Мъри успя да се върне. Шотландецът незабавно изравни за 2:2, а след това резултатът се движеше гейм за гейм, стигайки се до тайбрек.

В него Мъри поведе с 2:0 и това се оказа ключово, за да може да намали резултата.

Постепенно бившият №1 успя да натрупа самочувствие, а и публиката беше на негова страна, като го окуражаваше при всеки важен удар. Сетът беше много оспорван, но мина без пробиви, като се стигна до нов тайбрек.

Напрежението в него беше голямо, като имаше общо пет мини пробива, три от които бяха на сметката на Мъри. Петкратният финалист в Мелбърн показа здрави нерви и със 7:4 точки изравни резултата 2:2 сета.

Психологическото предимство беше на страната на Мъри, като той започна решителния сет с убедителен гейм 40:15. След това обаче дойде срив в играта на шотландеца, който доведе до пет поредни гейма за испанеца. Баутиста Агут реализира два поредни пробива, за да поведе с 5:1 и упря бившия №1 до стената.

Мъри сервираше за оставане в сета при 1:5, като публиката на корта стана на крака, за да го окуражи.

В друг мач от мъжката програма шестият поставен Марин Чилич постигна чиста победа над представителя на домакините Бърнард Томич 6:2, 6:4, 7:6 (3). Хърватинът се нуждаеше от 2.05 часа, за да се справи с 88-ия в световната ранглиста. Във втория кръг той ще срещне Макензи Макдоналд. Американецът се справи с Андрей Рубльов.

Шампионката при жените започна с победа

При дамите шампионката от 2018 г. Каролин Вознячки се справи с 52-ата в света Алисон Ван Ойтванк с 6:3, 6:4 за час и 35 минути. Третата поставена нямаше особени проблеми в срещата, макар че в началото се видяха нерви в играта ѝ.

Датчанката записа ключов пробив в шестия гейм, за да поведе с 4:2, след което нямаше никакви проблеми да спечели първата част с 6:3. Във втория сет Вознячки действаше с още по-голяма увереност и проби в третия гейм.

"Много съм щастлива, винаги е специално чувството да се върнеш в Австралия и да играеш на "Род Лейвър арена", каза Вознячки след срещата. "Този корт ми носи специални спомени заради миналогодишната ми победа. Сега даже искам да се разплача, а аз никога не плача".

За втория кръг се класира и световната №2 Анжелик Кербер, която победи с 6:2, 6:2 Полона Херцог. Петата поставена Слоун Стивънс победи в изцяло американски сблъсък с Тейлър Таунсенд – 6:4, 6:2.

Дневник